Buffé 1
INKOKTA PÄRON MED STJÄRNANIS 4 PERSONER / ÖVER 60
MIN INGREDIENSER TIPS! Vill du ha en mindre söt variant, byt ut strösockret i lagen mot 1 dl honung. 4 fasta päron, t ex Conference 2 msk färskpressad citronjuice 1 liter vatten 3 dl strösocker 3 stjärnanis 1 kanelstång ½ msk finrivet citronskal 3 cl calvados eller cognac smör lättvispad grädde till servering Karamellsås 1 dl strösocker ½ dl vatten 1 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR 1. Skala päronen och lägg dem i en skål med vatten och 1 msk citronjuice. Koka upp vatten och socker. Lägg i päronen, kryddorna, 1 msk citronjuice och citronskal. Sjud ca 12 minuter, vänd runt päronen i lagen efter halva tiden. Tillsätt spriten och låt päronen svalna i lagen. 2. Karamellsås: Koka ihop socker och vatten i en ren stekpanna till en karamell. Häll i vispgrädden och koka på svag värme tills allt socker smält. 3. Dela och kärna ur päronen och stek dem på snittytan i lite smör tills de är gyllenbruna. Servera med lättvispad grädde och karamellsås. CHOKLADMOUSSE MED AVOKADO OCH BLÅBÄR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2 mogna avokador 1 tsk vaniljpulver 1–2 msk agavesirap 2 msk kokosolja ¾ dl kakao Topping 1 msk kakaonibs eller hackad choklad 1 ½ dl blåbär 2 tsk puffad quinoa eller hackade nötter GÖR SÅ HÄR 1. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur och mixa avokadon med övriga ingredienser till en jämn mousse. Fördela moussen i portionsglas eller skålar. 2. Toppa med kakaonibs eller hackad choklad, blåbär och puffad quinoa eller nötter. Servera gärna med vispad kokosgrädde. TIPS! Chokladmoussen är perfekt som veganskt alternativ på dessertbordet och håller 1–2 dagar i kylskåp. 24 BUFFÉ #9/2018 ›