Buffé 1
Bakom kulisserna under arbetet med nya numret av
Buffé. Ledare LEDARE EMMA SHEVTZOFF Fotograf Efter att ha upptäckt foto vid 15 års ålder fanns det ingen återvändo för Emma, som efter gymnasiet i Helsingborg utbildade sig vid Fotoskolan i Gamleby. Senare gick hon vidare för att bli assistent hos en av Sveriges främsta matfotografer. I det här numret av Buffé hittar du hennes bilder på sidorna 12–16. Hur sätter du guldkant på vardagen? – Jag älskar att odla och tycker det är höjden av lycka att kunna njuta av något jag har odlat själv. Din bästa vardagsrätt? – En enkel rätt jag gör ofta är halverade sötpotatisar i ugn med srirachamajonnäs och halloumi. Längtan efter mysiga höstkvällar och värmande grytor har börjat smyga sig på. ALLA ÅRSTIDER HAR sin charm – inte minst när det kommer till vad vi lägger på tallriken. Kanske känner ni, liksom vi på redaktionen, att längtan efter mysiga höstkvällar, värmande grytor och mustiga smaker har börjat smyga sig på. För de allra flesta innebär dock hösten att man är tillbaka i vardagen, och hur roligt man än tycker att det är att laga mat finns det dagar då inspirationen tryter och tiden är knapp. I det här numret av Buffé har vi därför dammat av det gamla uttrycket ”koka soppa på en spik” och tagit fram recept med ingredienser som många redan har hemma. VI HAR ÄVEN gjort en djupdykning i ämnet förvaring och hållbarhet. Visste du till exempel att frukt och grönsaker är den mat som slängs allra mest och att ägg, under rätt omständigheter, håller flera veckor längre i kylskåp än i rumstemperatur? Genom att förvara smart kan man dessutom dra ner på sina egna utgifter och minska onödig miljöpåverkan, win-win med andra ord! FÖR DEN SOM vill sätta guldkant på vardagen bjuder vi dessutom på dessertrecept signerade konditorn Elisabeth Johansson. Vad sägs om klassikern inkokta päron med stjärnanis – eller vegansk chokladmousse? Med hopp om en riktigt mysig höst och en lite enklare vardag! Redaktionen / FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölkprotein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. LINDA YDEMAR Stylist Linda har jobbat som grafisk formgivare inom matbranschen sedan 2010, något som ledde henne vidare in på styling. Idag frilansar hon både som matstylist och grafisk formgivare. Till det här numret har hon stylat vardagsfavoriter hemma hos Jessica Frej på sidorna 12–16. Hur sätter du guldkant på vardagen? – Jag lyxar till matlagningen! Själva maten behöver inte bli så avancerad, det handlar mest om stämningen. Hög musik, kanske ett glas öl och några tända ljus. Då kan jag stå i köket hur länge som helst. Din bästa vardagsrätt? – När det måste gå fort lagar jag helst någon laxpasta med grönsaker som inte kräver så mycket hackande, som exempelvis spenat, tomater eller ruccola. HELENA FALK Kommunikationsansvarig ICAs egna varumärken Helena Falk har förutom ett stort personligt intresse för matlagning och bakning även arbetat på ICA i 10 år. Idag är hon kommunikationsansvarig för ICAs egna märkesvaror, som bland annat syns på sidorna 34–35 i det här numret av Buffé. Hur sätter du guldkant på vardagen? – När jag vill göra något extra till vardags blir det ofta en enklare efterrätt. En favorit är hemmagjord chokladsås med glass eller fruktsallad. Din bästa vardagsrätt? – Jag lagar gärna något med kyckling, vanligtvis serverad med en matigare sallad eller wokade grönsaker och ris. Den senaste tiden har ICAs färska färdiga risotto seglat upp som ett favorittillbehör! 5 BUFFÉ #9/2018 “