Buffé 1
Tips och tricks Temperatur KÖKSSKÅP (+20–24°C) Äg
g (bäst före-datum utgår från rumstemperatur men de håller längre om de förvaras i kylskåp), bröd, olja, konserver, torrvaror, oöppnade kylkonserver som sylt, ketchup, pesto, koncentrerad fond, marmelad och nötsmör. FRYS (–18°C) Kött, fisk, frukt, bär, grönsaker, mjölk, grädde och matfetter, riven ost, mjukt bröd, äggvitor, äggulor, nötter och matrester. KYLSKÅP (+4–5°C) Frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, mejeriprodukter, ägg, nötter, kött, fisk, smörgåspålägg, charkuterier, olja och öppnade kylkonserver som sylt, ketchup, pesto, fond, marmelad och nötsmör. Känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur bör står på den kallaste platsen i kylskåpet. Mät med en termometer för att hitta den plats som är kallast. SVALT (+12–20°C) Till exempel banan, tomat, ananas, avokado, ägg och olja. Detta kan även förvaras i rumstemperatur. TA HAND OM RESTERNA Matrester som blir över måste snabbt kylas ner. Grundregeln är därför att alltid ställa grytan i diskhon eller en skål med kallt vatten innan maten ställs i kylskåpet. Nackdelen med att ställa in varm mat direkt i kylskåpet är att allt som står där blir varmare, vilket ökar risken för att bakterier ska växa till. FRUKT OCH GRÖNT I FRYSEN Frukt, bär och grönsaker håller ett år eller längre om man fryser in dem. Frukt kan med fördel delas i mindre bitar. Grönsaker bör förvällas för att smaken ska bibehållas, det vill säga att man kokar upp vatten, låter grönsakerna koka en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan de fryses in. TRÖTTA GRÖNSAKER? Testa att lägga trötta grönsaker och rotfrukter i en skål med kallt vatten i kylskåpet några timmar! De kan då återfå sin spänst och hålla längre. TEMPERATUREN GÖR SKILLNAD Ju kallare maten förvaras desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet är +4–5°C och –18°C i frysen. Sänk inte temperaturen i kylskåpet mer än till +4°C, eftersom vissa livsmedel då kan förändras i smak. FÖRVARA BRÖDET RÄTT Vill du att ditt hembakade bröd ska smaka bra och hålla längre? Låt det svalna ordentligt innan du lägger det i en plastpåse. Förvara det i rumstemperatur (i kylskåpet blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt). Om brödet har en kraftig skorpa kan den mjukna i plastpåsen, vill du bevara den så förvara brödet i brödburk eller papperspåse. Väljer du att frysa in brödet håller det cirka ett år. FRÄSCHT MED CITRON Använder du bara en halv avokado så droppa lite citron och vinäger över den andra halvan och svep gärna in den i plastfolie. Det gör att avokadon inte oxiderar och mörknar lika fort. Samma metod fungerar även för äpplen och päron. Visste du att… Vid värmekonservering hettas innehållet upp till 100°C, innehållet är alltså sterilt när locket sätts på. Det täta locket gör att inga nya bakterier kommer in. Smaken kan förändras under flera års lagring i rumstemperatur men innehållet går ändå att äta.