Buffé 1
EFTERRÄTT LEMON CREAM PIE CA 10 BITAR / ÖVER 60 M
IN INGREDIENSER Botten 4 dl mandelmjöl 1 msk fiberhusk 2 msk durramjöl eller majsstärkelse 2 msk sötströ 1 krm salt 50 g rumsvarmt smör 1 ägg Fyllning 1 gelatinblad 1 ¼ dl färskpressad citronjuice 2 dl sötströ 1 + 1 dl vatten 2 msk majsstärkelse 3 äggulor 50 g rumsvarmt smör Topping 3 dl vispgrädde rivet citronskal till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Botten: Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen med degkrokarna på en elvisp. Lägg en rund bit bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. 2. Tryck ut degen i pajformen och ca 2–3 cm upp på kanterna, med lätt fuktade fingrar går det lättare. Ställ in i kylen ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna. 3. Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka upp citronjuice, sötströ och 1 dl vatten. Vispa ihop 1 dl vatten, majsstärkelse och äggulor i en separat skål. Vispa i den varma vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta av från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner. Rör i smöret. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar. 4. Lossa försiktigt från formen. Vispa grädden fast och spritsa eller bred på pajen. Strö över citronskal. VANILJGLASS MED VARM CIDER OCH KOLASÅS 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER ca 2 dl äppelcider 1 liter vaniljglass 1 dl kolasås GÖR SÅ HÄR 1. Värm cidern i en kastrull. Lägg upp vaniljglass i djupa tallrikar, portionsglas eller skålar. Häll på kolasås och den varma cidern. Servera direkt. TIPS! Vill du göra egen kolasås? Recept hittar du på buffe.se. » 23 BUFFÉ #9/2018 ›