Buffé 1
VARDAGSMAT ÄRTRISOTTO MED ROSTAD LÖK OCH STEKT KA
PRIS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1,2 liter vatten 2 buljongtärningar 1 gul lök 4 dl risottoris, t ex carnaroli 3 dl frysta ärtor 1 dl riven lagrad ost ½ msk kapris salt, svartpeppar smör rostad lök och fryst persilja till servering GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt lite av buljongen, låt koka in på svag värme under omrörning. Späd sedan med mer buljong och låt sjuda tills riset är klart 20–25 minuter. Rör om då och då. 2. Tillsätt ärtor och ost. Smaka av med salt och peppar. 3. Stek kaprisen i 3 msk smör tills den är gyllene. Toppa risotton med kapris, rostad lök och persilja. › TIPS! Riv 100 g lagrad ost och blanda ner. OLIVSTRÖSSEL Finhacka 2 dl svarta oliver. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med 1 msk olja. Rosta i mitten av ugnen på 175°C ca 30 minuter. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Gott att strö över sallad eller pasta. TONFISKPASTA MED KROSSADE TOMATER 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 250 g pasta 1 pressad vitlöksklyfta 1 förp krossade tomater, 390 g ev 1 dl matlagningsgrädde 2 krm chiliflakes 250 g frysta sojabönor eller haricots verts 1 burk tonfisk, ca 200 g 2 msk fryst persilja olja salt, svartpeppar olivströssel till servering GÖR SÅ HÄR 1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Fräs vitlöken i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt tomater och ev matlagningsgrädde. Krydda med chiliflakes, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 2. Stek sojabönor eller haricots verts i 1 msk olja, krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda pastan med tomatsåsen. Toppa med stekta bönor, tonfisk, persilja och olivströssel. 30 BUFFÉ #9/2018