Buffé 1
TIPS! Gör chokladkakan när du har lite tid över,
låt den stå i frysen och ta fram till veckans fikastunder. CHOKLADKAKA MED ITALIENSK MARÄNG CA 12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Chokladkladdkaka 100 g smör 3 ägg 3 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 dl kakao 1 tsk vaniljsocker smör till formen Italiensk maräng 2 dl strösocker 1 dl vatten 3 äggvitor Chokladglasyr 100 g mörk choklad 70% 1 dl vispgrädde Topping 2 dl pekannötter GÖR SÅ HÄR 1. Chokladkladdkaka: Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter eller lägg bakplåtspapper i botten. Smält smöret, ta från värmen. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, tillsätt smöret. Häll upp smeten i formen, grädda mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt svalna. 2. Italiensk maräng: Koka strösocker och vatten till 121°C. Börja vispa äggvitan i maskin eller med elvisp när sockerlagen börjar koka. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvispet under vispning. Vispa tills den kallnat. Bred marängen över chokladkakan och forma toppar. Sätt in i frysen 3–4 timmar. 3. Chokladglasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör till en slät smet. Ta ut kakan ur frysen och ringla över glasyren. Strö över pekannötterna. »