Buffé 1
TEXT THERESE AHLSTRÖM RECEPT UR JESSICA FREJS KOK
BOK HUR LÄTT SOM HELST STYLING LINDA YDEMAR FOTO EMMA SHEVTZOFF VARDAGSMAT Recept på bakad risotto med salami hittar du på nästa sida! Mat som kräver minimalt med tid i köket och minsta möjliga stresspåslag. Så lyder Jessica Frejs filosofi. I sin nya kokbok Hur lätt som helst visar hon vägen till en enklare och mycket godare vardag! Nya vardagsfavoriter HON BLEV KÄND för hela svenska folket genom Sveriges mästerkock, blev folkkär via tv-programmet Mitt kök och har sedan dess släppt en rad kokböcker. Numera är Jessica Frej ett välbekant ansikte hemma i tv-sofforna runt om i landet, där hon varannan helg inspirerar tittarna med goda recept och enkel matlagning i Nyhetsmorgon. – Jag vill visa att det går att laga mat från grunden på ett enkelt sätt. För mig känns det fantastiskt om jag kan inspirera människor till att våga prova nya recept. Jag tror på att man blir lycklig av mat och ser mig ofta mer som en glädjespridare än som kock, säger Jessica. Nu har hon släppt sin sjunde kokbok Hur lätt som helst, och precis som namnet antyder är boken fylld med enkla recept och tips som underlättar i vardagen. Med kokboken vill hon hjälpa människor att knäcka koden till det berömda livspusslet och visa att matlagning kan vara väldigt enkelt. Målet är att läsaren ska prova ett nytt recept varje vecka, för att hitta sina favoriter att lägga in i den egna vardagsplaneringen. De sextio maträtterna som tar plats i boken har Jessica samlat på sig under åren som kock. Flera av recepten är dessutom hämtade från barndomen. – Kokboken är fylld med middagsrecept som inte har fått utrymme i mina tidigare kokböcker. 13 BUFFÉ #9/2018 Receptet på limekyckling har funnits med sedan jag var 11 år, men det är inte förrän nu jag hittat en plats för det. Min ambition är att boken ska bidra till att människor ska få uppleva glädjen i att äta god mat, varje dag. ENLIGT JESSICA BEHÖVER hemlagad mat varken vara komplicerad eller ta särskilt lång tid. Det handlar snarare om att satsa på enkla recept som gör att man slipper känna sig stressad under processen. – Vet man att det bara kommer ta en kvart att laga maten, då kan man vara lugn den kvarten. Man kan hacka ingredienserna långsamt, njuta av dofterna och hinna tänka på vilket porslin man vill duka med. Jag vill att man ska ha i sitt muskelminne att det går lika snabbt att laga mat från grunden som att steka färdigköpta köttbullar och koka snabbmakaroner. För den som ändå tycker att matlagning känns krångligt är Jessicas bästa tips att försöka se stunden som ett tillfälle att vara kreativ och som en paus i vardagen istället för tvärtom. – Många har svårt att få ihop livspusslet, men jag menar att man bör försöka ha en mer avslappnad inställning till matlagning och göra den till en del av livet. Livet pågår här och nu, även när du lagar mat. /