Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Må väl TEXT SUSSAN ÖSTER i ANNA GIDG
ÅRD I FOTO PEPE NILSSON Mat för kraft & form A V SUSSA N ÖSTE R Försök inte fuska med genvägar till fin fysisk form. Du behöver äta, träna och vila för att bygga upp kondition och styrka. När du tränar bryter du ner kroppen lite grann. När du sedan äter bra mat och sover bygger du upp dig så att du blir lite starkare än du var innan. De t finns mång a aerobicstränande flickor och kvinnor som ä r rädd a för at t äta för mycket. De t som ofta ä r fallet är at t de äter för lite. O m du äter för lite ma t komme r din krop p at t ställa in sig på sparlåga. De t innebä r att den komme r at t försöka spara på fettförråden och förbränna din a muskler. D u blir alltså fetare och svagare av at t äta för lite! O m din kropp däremo t får me r energi , främst från kolhvdrater me n även från protein och fett, komme r din krop p at t hålla igång förbränningen och bli stark och i fin form . De t är viktig t at t låta varje måltid innehålla både kolhydrater, fett och protein . O m d u äter sallad ska den int e bara bestå av salladsblad, gurka , tomat , lite köt t eller fisk och dressing. De t blir för lite energ i från kolhvdrater. Ät alltid bröd till och låt salladen innehålla ris, pasta eller potatis , grövr e grönsaker , böno r och rotfrukter, exempelvis majs, ärter, morötter , vitkål och broccoli . På de t hä r viset öka r d u förbränningen oc h minska r risken för at t slita u t kroppen . De t är svårt för kroppe n att omvandla kolhvdrater till kroppsfett . Därfö r kan d u som tränar prova at t lägga till några frukter per dag eller öka mängde n pasta och brö d och se vad som händer . Troligtvis blir d u både piggare, starkare oc h slankare! De t rekommenderad e proteinintage t för vuxna är 0,75 g/k g kroppsvik t och dygn . E n evig fråga är o m proteinbehove t öka r vid träning. Thorvald Åberg , näringsfysiolog på Die t Coach Internationa l AB, säger så här: - Fö r at t få maxima l effekt av styrketräning bö r proteinintage t vara mins t 2 gram per kilo kroppsvik t oc h dag . Väger man 80 kilo behö - ver man alltså mins t 160 gram protein per dag. Tidigare sade ma n ofta inom styrketräningsvärlden att ma n skulle äta kolhvdrate r före träning och protei n (ägg, fisk, kyckling, kött , magra mjölkprodukter ) efter träning . Thor - vald Åberg kommentera r detta så här: -De t är bra at t äta ofta och jämn t fördelat unde r dagen . Doc k är de t viktigt at t äta kolhvdrater och protei n så snar t ma n kan efter träning , helst inom en timme . De t är också bra at t fylla p å förråden av kolhydrate r och protein unde r träningspasset . E n sportdryck som innehåller båda ämnen a är de n bästa. Träningsmacka En bra macka som fyller upp förråden av näring, före eller efter träningen, är ett grovt bröd (med hela korn i) med keso och skivad banan. Krydda med kanel eller curry. Grundråd för att äta sig till fin form: • ät regelbundet (frukost, lunch, middag och två mellanmål) • ät rejäla portioner med mycket potatis, ris eller pasta som bas • ät grönsaker och frukt flera gånger om dagen • drick mycket vatten • ät fett i huvudsak från olja • ät fisk och rent kött där du skär bort synligt fett • ät sparsamt med socker Boktips. Det sägs att äppelcidervinäger stimulerar ämnesomsättningen och förbränner fett och kalorier samtidigt. Klart är väl i alla fall att äppelcidervinäger påverkar vår matsmältning. Läs mer i Bli smal med äppelcidervinäger (ICA Bokförlag). Där finns också måltidsförslag för 14 dagar med snabb och lättlagad mat. CHRISTINA KEMPE Fettfakta Mättat fett höjer kolesterolvärdet i blodet medan fleromättat och enkelomättat sänker det. Fleromättat fett finns framför allt i livsmedel från växtriket och i fisk. Några exempel: Mjuka margariner, olika matoljor, lax, strömming, sill och makrill. Enkelomättat finns i olivolja, rapsolja, nötter och mandel. Mättat fett finns främst i feta mejeriprodukter som fet mjölk, grädde och ost, och även i hårda matfetter, feta charkuteriprodukter och fett kött. Bli ^ smal smai med : -Éh jfr) äppelcider / vinäger^ ICA BOKFÖRLAG Jämknep Gör som förr i tmen - använd järngnta och gjutjäinspanna i matlagningen. Något syrligt, exempelvis tomatpuré eller vinäger, löser ut järnet. Bananer är bland det nyttigaste man kan äta. Och har väl världens bästa förpackning. En banan innehåller inte mer än 97 kalorier men både fibrer, kalium, magnesium och B-vitamin. Den ger snabb energi i form av kolhydrater men är däremot nästan fettfri. Bananplantan är inte en palm eller en buske som man kanske kan tro, utan en ört. Bananer skördas omogna och gröna och får mogna i speciella mognadsrum på väg till Sverige. De svarar ensamma för nästan en procent av den totala livmedelsförsäljningen i Sverige.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38