Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 CATHRINES VEGGO ; Läckert vårgrönt O
m man föredrar grön mat är våren och försommaren en favorittid. Äntligen kommer det lite nytt och roligt i grönsaksdisken. Men glöm ändå inte bort de livsnödvändiga proteinkällorna som linser och bönor. Man måste äta vettigt även på sommaren. Du är inte veggo om du tro r att du kan leva på salladsblad. Bara korkad. Njut av våren och solen. En av mina favoritsysselsättningar är att gå ut och plocka nässlor i en solig vårbacke. Det är rena dynamitnyttigheten. Kör de brännande bladen i matberedare till et t slätt hack och vänd ner i soppor, såser, alla typer av sallader eller som här i en krämig risotto. Det är grönt och veggo när det är som bäst. AV CATHRINE SCHUCK | ASSISTENT SUSANNE PETTERSSON | FOTO JOEL WÅREUS ÅNGADE VEGGOKNYTEN Här har jag mixat currykokade linser, pumpakärnor och pinjenötskärnor med riven ost och ångat det hela i asiatiska bok choy-blad. Servera dem som förrätt, tilltugg eller varmrätt med ris och sweet chilisås. FÖR 4 PERSONER 2 dl röda linser 1 gul lök olja/smör till stekning 1 dl pumpakärnor 1 tsk curry 4 dl grönsaksbuljong av tärning 1 dl pinjenötskärnor 1 dl riven ost salt, peppar bok choy- eller kinakaisblad GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs den i lite olja/smör utan att det tar färg. 2. Rör ner linser, pumpakärnor och curry. Späd med grönsaksbuljong. Koka tills linserna är mjuka. Lägg i pinjenötskärnorna. Det gör inget om det hela blir lite mosigt eftersom det ska mixas. 3. Låt det hela svalna och mixa med ost. Salta och peppra. 4. Forma färsen till små bollar och lägg dem på bladen. Ånga färsbollarna i bambukorg över kokande vatten tills de är genomvarma. Tips! Har du inte någon bambukorg kan du ångkoka genom att lägga en tallrik upp och ner i en rymlig kastrull. Häll i vatten så att det nästan täcker tallriken. Lägg på en tallrika och placera färsbollarna på den. Lägg på tättslutände lock. Koka tills bollarna är genomvarma. Om vattnet kokar bort, tillsätt lite efter hand. För alla? Rätten saknar gluten och ägg. Mjölk ingår, men kan lätt uteslutas genom att du använder olja eller mjölkfritt margarin i stället för smör och dessutom väljer bort osten. Kontrollera för säkerhets skull alltid innehållet i buljongtärningar och färdiga såser som tex sweet chilisås.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38