Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Singapores gamla Chinatown är späckad
med "kurbitsmåleri" Krister Dahl (t h) tränar asiatiska tekniker med Alan Palmer är "trend" i Singapore Vild blandning När Kocklandslagets Krister Dahl och Magnus Johansson kom hem från matlandet Singapore var de ganska mätta. Den brokigt sammansatta nationen samlas kring matbordet och de olika köken möts där. Det blir en intensiv häxkittel med kinesiskt, indiskt, malaysiskt och indonesiskt som huvudingredienser. TEXT KARSTEN THURFJELL | FOTO PETER CEDERUNG & LARS PAULSSON [MAT] | RECEPT KRISTER DAHL & MAGNUS JOHANSSON • De n forna kronkoloni n vid Malackahalvön s svdspet s ha r blivit en välputsad mönstersta t och et t krogtät t paradi s för mat - glada. Ja, de t vi föreställe r oss som livet efter dett a ter sig märklig t likt Singapore . Ma n märke r inga årstider , klimate t är lika varm t och fuktig t åre t o m och tillgången p å ma t outtömlig . Allting finns jämt , oc h ma n tillbringa r sina daga r i bekväma luftkonditioncrad e inomhus - centra . Utanfö r komme r regne t varje da g oc h städa r av trottoa - rerna , vattna r växte r oc h gräs - matto r och bidra r till at t Singapor e ser u t so m et t overklig t ren t och snygg t himmelrike . De t sägs at t Singapore s hår t arbetand e oc h svällande medel - klass ägna r sin fritid enbar t å t mat , eftersom de t int e finns så mycke t anna t at t göra . Hälften av kvinnorn a förvärvsarbetar , och liksom i Sverige är matlag - nin g hemm a alltme r koncentre - ra t till helgerna . De t gö r at t de t finns en mycke t medvete n oc h kritisk uteätarkår , drabba d av moderniteten s förbannelse , dv s et t ständig t behov av at t hitta någo t nyt t at t konsumera . Det gör Singapore till krogkonceptens Eldorado. Mes t överraskand e är kanske "Hous e of Mao", et t vansinnig t ställe tillägna t ordförand e Ma o Zedong , hel t i rött , med revolutionskitsch och slagord på väggarna , Mao-souvenirsho p och servitörerna klädda i rödgardist - uniformer . Finn s ironin , eller vill ma n bara chockera? Oc h hu r reagera r alla dessa kinesiska flyktinga r som kommi t hit? Hu r jag än frågar gå r de t int e at t få et t rakt svar o m krogmag - naten Andrew Tjioes avsikter. Nåväl , "A dinne r party is no t a revolution", me n i köke t gö r man allt för at t revolutionera , och man blanda r vilt alla asiatiska influenser som int e blanda t sig hittills. Jag köpe r en "Mao' s pad " - en musmatt a till dator n me d ordförande n på . Blanda r gö r ma n också på "Wo k & Roll " vid de n gamla kolonialbefästningen For t Can - ning . Allt tvcks kunn a ske i ställets wokar, oc h d e fungera r även som lampskärma r i taket . Nonya Cuisine - lokala fusionköket I et t av d e mång a köken på Westin Stamford (världens högst a hotell ) visar Fo o Loo n Kiang för Krister hu r man lagar Nony a Cuisine , de t lokala fusionköke t som unde r 20 0 år utvecklats i hemme n ho s malaysiska kineser. Nonyaköke t är en suverän blandnin g av kinesisk balans oc h malaysisk hetta , iho p med thailändska lime-influenser , indisk curry, oc h med regionen s alla råvaror, int e mins t tropiska frukter. Magnu s favorit är färsk ananas , som ha n grillat för Buffés läsare. Typiska rätte r är chili-krabba och laksa-soppa. Krabban som klyvs, sauteras i olja oc h serveras i e n kryddstark tomatså s är i princi p Singapore s nationalrätt . Laksa är e n chilistark nudelsopp a på kokos oc h curry med t ex räkor och kyckling. De t har blivi t obligatorisk t bland turister at t ta en Singapore Sling i baren p å anrika Rafrles Hotel . Lon g Bar serverar hund - ratals varje dag . forts på sid 6 •
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38