Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hela världen i ditt skafferi Kryddguide Rosépeppa
r En pigg smakkompis med blommig arom. De små rosa kornen är perfekta att strössla över sallad eller fisk. spännande kryddblandningar Berbere V Djup, hetta och sötma bjuder denna östafrikanska kryddmix av paprika och chili på. ad skulle matlagning vara utan kryddor? Med hjälp av kryddor, såväl torkade som färska som i form av en kryddpasta, kan du göra en smakresa jorden runt hemma i ditt eget kök. I den här guiden har vi samlat en rad spännande favoriter som på olika sätt har förmågan att lyfta maten till nya nivåer. Och får vi bjuda på några tips för att få ut det mesta av dina torkade kryddor? Förvara dem torrt och svalt för bättre hållbarhet. Och för att maximera smakerna i matlagning — låt kryddorna, såväl färska som torra, fräsa lätt i olja. Eller testa att låta kryddorna blomma ut i vätska, som saffran vars smak maxas i hett vatten. Sist, men inte minst, grundbulten i all matlagning: smaka av, och smaka av igen! Citrongräs De smakrika stjälkarna är en av hörnstenarna i det thailändska köket och ger en kryddig citrussmak till marinader, soppor och wokrätter. Ta bort de yttre bladen och släpp lös smaken genom att krossa stjälkarna lätt med knivbladet. Dillfrö De torkade fröna har kraftigare dillsmak än bladen. Mortla dem för att få fram ännu mer smak. Tips! Använd i brödbaket eller till salladen. Gurkmeja Jordig, varm och lite kryddig är den här torkade, vackert gula kryddan. Förutom att gurkmeja ger en solgul färg till maten ger den även en extra djup smak till soppor och grytor. Five spice Denna klassiska mix på stjärnanis, fänkål, kryddnejlika, peppar och kanel är ett måste när du lagar kinesiskt. Garam masala En smakrik indisk mix av kryddor som gurkmeja, kardemumma och kryddnejlika. Röd curry En het och syrlig kryddmix på bland annat cayenne och paprika. Passar bland annat till kyckling och skaldjur. Tandoori En färgstark mix av chili, vitlök, spiskummin och kanel som smaksätter grytan eller kycklingen. Salvia Färsk salvia har fått ett uppsving, med all rätt. Låt de aromatiska bladen blomma ut i brynt smör, att ringla över färsk pasta med kanske rostade tomater och krämig burrata. Sambal oelek Kylskåpets räddare i nöden. Denna mångsidiga och behändiga chilipasta skänker hetta i vald styrka till vilken maträtt som helst. Sichuanpeppar Den som har smakat på ett sichuanpepparkorn glömmer inte den kittlande, och lätt bedövande, känslan i munnen. Denna kinesiska peppar passar perfekt till fisk och skaldjur, anka och kyckling. Spiskummin Örtig, kryddig, lite besk, lite jordig. Spiskummin kommer till sin rätt i många rätter. Fräs gärna korna en stund i stekpannan så blommar smaken ut ordentligt. Visste du förresten att den aromatiska kryddan ingår i många kryddblandningar, exempelvis garam masala och tacokrydda? Habanero Kungen av chili, som du hittar färsk i grönsaksavdelningen. En het och aromatisk chilipeppar som även bjuder på fruktighet och värme. Till salsan, grytan eller vad du än vill ha lite extra sting i. Korianderpulver Smaken av korianderpulver är något helt annat än den färska örten. De malda korianderfröna har en aromatisk ton som påminner om bergamott och citron. Används ofta i curry, chutney och dippsåser. Eller varför inte baka bröd smaksatt med koriander? Sumak En stapelvara i många rätter från Mellanöstern. När du vill sätta en syrlig touch på alltifrån salladen till grillrätter är sumak ett toppentips. Tahini En sesampasta som är en alldeles utmärkt smaksättare. Perfekt för att addera en nötig och fyllig touch till röror, dressingar och så klart — hummus! Thaibasilika De färska bladen smakar som en skön korsning mellan ”vanlig” basilika, lakrits och mynta. Toppen när du vill addera extra fräschör till salladen, nudelrätten eller varför inte drinken. / Hemlagat 29
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.