Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Följ med på en smakrik ostresa Från prästost till
paneer Ost från växtriket Även den som inte äter animaliska mejerier kan njuta av ost i form av växtbaserade ostar: som veganska, gjorda på risprotein, kokosolja eller potatisstärkelse. Trendspaning: Utvecklingen av fler växtbaserade ostar går snabbt framåt, som sådana gjorda på cashewnötter och vita bönor. Ät svenskt — och lokalproducerat Den gränslösa och goda mozzarellan Allt fler sorter av den italienska kultosten mozzarella finns i din butik — men vad är vad i mozzarella-världen? Jo, så här: I Italien får mozzarella bara kallas för mozzarella om den är gjord på mjölk från vattenbuffel. En mozzarella gjord endast på komjölk kallas för fior di latte — som betyder ”mjölkens blomma” på italienska. Fior di latte har mild smak och passar bäst i kalla rätter men också i desserter, som hemgjord glass eller mousse. Den krämiga burratan är gjord både på mjölk och grädde och består av två olika lager mozzarella. Det yttersta tunna skiktet är gjort på ”pasta filata”, det vill säga mozzarella av buffel- eller komjölk, och insidan en krämig blandning av mozzarella och grädde. Burratan avnjuts bäst kall, i en sallad eller som topping på pizza eller bruschetta. Trendspaning: På restaurang har du kanske smakat rökt mozzarella, scamorza, tillverkad av komjölk. Den röks med spån från bok, vilket ger den en karakteristisk smak i gratänger där man vill åt den rökiga smaken. Trendiga ostar i din butik Paneer, labneh, fior di latte och lokala hantverksostar! Tips! Scamorza, rökt mozzarella, håll utkik inom kort i din butik! Håll utkik efter ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige. Den är gjord på 100 procent svensk mjölk från svenska mjölkkor. I din butik hittar du också hantverksost från små svenska, lokala mejerier. Ostbrickans A och O En ostbricka fungerar både som dessert efter en middag, till fredagsmyset och som mingelmat på hemmafesten. Tips! Välj en eller två hårdostar, en färskost, en fårost och en kittost. Ska du servera vin till ostbrickan? Frukt kan passa bra till själva osten, men syran i vissa frukter kan krocka med syran i vinet. Valnötter eller salta mandlar är säkrare kort. Tips! Tänk på att låta ost stå i rumstemperatur minst en timme före servering. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Undantaget är färskost. Gör egen labneh Du behöver: Naturell, fet yoghurt och ett kaffefilter. Yoghurten ska rinna av under drygt 24 timmar och ostkrämen smaksätts sedan med lite olivolja och salt — och valfria kryddor som chili om man vill ha extra sting eller olika sorters örter — innan krämen rullas till bollar och läggs i en burk med olivolja. Gott både till bitar av pitabröd eller som tillbehör till en orientalisk sallad som tabbouleh eller fattoush. 42 Hemlagat
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.