Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Barbros kök är en slags samlingsplat
s när hon är uppe i Järvsö. Ibland är det över 3 o personer som äter, men då blir det långbord i vardagsrummet. Umgänge med familjen viktigt för de unga Umgänget generationer emellan är något som är viktigt för dagens unga. Det anser Christina Cheng, som har studerat detta lite närmare. Hon gör trendanalyser; tar del av undersökningar, plöjer mängder med artiklar och intervjuar människor. Utifrån det sammanställer hon analyser av samtiden. -Tidigare har det varit väldiga skillnader mellan generationerna; man har tyckt at t föräldrarna har varit mossiga och kör t på i gamla hjulspår. Och så har det säkert varit. 40-talisterna däremot , som är föräldrageneration nu , ha r hela tiden förnyat sig. Ungdoma r idag vill gärna umgås med sina föräldrar. Det är en självklarhet att ses till högtider, och man reser gärna med sina föräldrar. Christina berättar att ungdomar som idag får frågan Vem beundra r du mest? väldigt ofta svarar: mamma . Det är däremo t stora skillnader i ätande mellan olika generationer. Hus - manskosten håller på att försvinna från unga människors matsedel. Av flera anledningar. En ä r at t husmanskos t ofta innehåller kött , vilket Buffé 1/2002 inte stämmer överens med veggotrenden som dragit över landet. Men det finns också krafter i samhället som vill få människo r at t äta anna t än husmanskost, exempelvis hamburgare och färdigmat. -Me n man kan säga at t det är likadant med husmanskosten som med det svenska språket. Det finns en grund, som utvecklas genom influenser utifrån. Och det är ju inget nytt. Varken kåldolmar eller köttbullar, som vi tycker är så genuint, är från början svenska. Så här äter de olika generationerna: Seniorerna Seniorerna har växt upp med husmanskost. De lagar husmanskost och äter den varje dag. Det tycker att det är got t och bra, och de komme r att fortsätta äta det. 40-talisterna Seniorernas barn ä r 40-talisterna. De växte upp med husmanskost, men ä r inte så fästa vid den som sina föräldrar. De söker nya intryck. Många kvinnor i 40-talsgenerationen kom också ut i arbetslivet, och då blev måltidslösningen inte alltid husmanskost , utan hellre snabbare ma t som pasta. Generation X Människo r i åldern 22-37 år är de så kallade nyckelbarnen, eller generation x; barn som var ensamma hemma efter skolan, när mamma och pappa var p å jobbet. De slängde ihop ett mellanmål med hjälp av innehåll i kylskåp och skafferi, och likadant gjorde mamma eller pap - pa när de kom hem. Generation x utmärker sig genom at t söka sig tillbaka till tidigare generationer, genom ett intresse för vett och etikett, cocktailpartyn, fina middagar och traditioner. Husmanskosten kom de i kontak t med mest genom skolmaten, och den har de inte alltid så goda minnen av. Generation Y Dagens 15-22-åringar, generation Y, har helt tappa t intresset för husmanskost. Annan ma t är mer lockande, utländska rätter och veggomat. Till och med i skolan serveras idag pizza och texmex. Kinesiskt och italienskt känns nästan svenskt för dem, liksom kebaben och den amerikanska matkulturen. Under 90-talet har den asiatiska trenden vuxit från att vara något som backpackerresenärerna hade med sig hem till att bli var mans egendom.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40