Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Ladda med C-vitamin Vacker, exotisk,
aromatisk och spännande är citronen, en härlig ingrediens som lätt blir en smakförhöjare i de flesta maträtter. Men den fungerar också som huvudingrediens i till exempel krämer, marmelader och pickles. TEX T & BIL D KÄRSTISTIG E Jag minns känslan nä r jag som nybliven utlandssvensk i Portugal för första gången besökte den lokala marknaden . Jag köpte ett helt kilo citroner och lade dem i min nyförvärvade handflätade korg. Stolt infann sig känslan av att inte längre vara en turist. Jag var ju faktiskt en bofast utlänning, en status som gav avundsjuka blickar från den tillfällige besökaren. N u nä r citronerna här hemma är som billigast och dagarna som mörkas t kan vi lysa upp vår vardag med spännande och lättlagade ciCITRONTIPS Citronens C-vitaminhalt är mycket hög. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur födan och är en viktig antioxidant C-vitamin mildrar förkylningssymptom och stärker kroppens immunförsvar. Rökare behöver mer C-vitamin än icke-rökare. En huskur med ett citronomslag på vaderna anses sänka hög feber. Gravida kan stryka lite citron på bröstvårtorna så stärks de inför amningen. Använd citronjuice på avokado, bananer eller äpplen så missfärgas de inte. Ur citronjuicen utvinns citronolja som används i läkemedel, kosmetika och som luktämne i tex rengöringsmedel. Citronsyra är effektivt som borttagare av rostfläckar. Citronsyra tar bort mögel och dålig lukt i tvättmaskiner. Ta ett paket och kör i tom maskin på 90°C. Citronkärnor har en hög halt av pektin, vilket hjälper till att göra marmelad fast Citron tillsammans med salt är ett bra putsmedel för kopparföremål. tronrätter. Som citronfrälst använder jag själv färskpressad citron vid nästan all matlagning. Förutom till köt t och fiskrätter passar några syrliga stänk i grönsakssoppan , i linsgrytan, på couscousgrynen eller varför inte på pannkakan tillsammans med honung . Nä r jag gör dressing använder jag ofta citron i stället för vinäger, till friterade rätter dämpa r citronjuicen den feta oljesmaken. En kombination av pressad citron, honung, färskriven ingefära och pressad vitlök passar utmärk t till nästan allt. I många exotiska kök , framför allt det asiatiska, förekommer denna underbara kombination i så gott som all matlagning. Sedan några år tillbaka lever jag återigen hä r i Sverige. Aren som utlandssvensk har dock skänk t mig vanan at t vila min själ mo t den vackra, gyllengula frukten. På mitt köks - bord står året run t ständigt ett keramikfat med citroner. Citronen ha r blivit min oumbärlige följeslagare i köket.
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40