Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 LISBET H SVARA R I Buffé nr 11 skrev
Lisbeth svar till Agneta Lejdhamre på frågan vad ICA gör för att motarbeta dålig djurhantering. En av våra läsare har reagerat: Redo för Kort-Vasan Det här året känner jag mig redo! Trots att jag inte fått chans att åka sa mycket skidor. Jag ska även i år vara med i Kort-Vasan, familjeloppet i Vasas spår som går av stapeln den 22 februari. Detta evenemang vill jag rekommendera alla er som ännu inte har provat på. Det är ännu inte för sent att anmäla sig. Loppet går från Oxberg med målgång i Mora, en sträcka på ca 3 mil vilket känns mycket humanare än Vasaloppet Det är värt att delta också för att uppleva folkfesten runtomkring. Men hur då redo? Jo , jag har tidigare berätta t om hur jag upptäckt stavgång som ett utmärk t sätt at t bli av med stel nacke och axlar. Nu , många sköna promenader senare tycker jag at t jag hittat formen även inför KortVasan med hjälp av stavarna. Lägg därtill ett antal besök i närmaste badhus - då kan även en medelmåtta som jag se fram emot at t få njuta i skidspåret. Vid den här tiden på året är det många nyårslöften som ska infrias, IC A lovar att satsa extra på hälsa i år. Eftersom vår huvudsakliga inriktning är ma t och måltider är det på det område t vi komme r at t lägga mest krut . Först ut med butiksaktiviteter blir Kvantumbutikerna . Håll utkik efter nyckelhålet och budskapet »Ät bra - må väl!«. Vi vill även satsa på motion och allmänt välbefinnande. Vi har länge samarbeta t med Cancerfonden och Frukt & Gröntfrämjandet. Tillsammans med dem förbereder vi oss just nu för at t ta emot skolklasser i ICA-butike r för att barnen ska få lära sig mer om frukter och grönsaker. Lagom till hälsosatsningen har vi fräschat upp vår broschyrserie »Lär dig mer om« . Dessa kan man beställa från vår Kundkontak t på telefon 020-83 33 33 - Broschyren »Lär dig mer om - God ma t som gör det gott at t leva« ger många bra tips. Lisbeth Kohls Chct Konsument & Kvalitet, ICA Handlamas AB PS . Anmälan till Kort-Vasan sker på plats ända fram till start. Anmälningsavgiften är 500 kr. Ha r du några frågor angående anmälan är du välkommen att ringa till Vasaloppet på telefon: 0250-392 00. DS . Programme t Kalla Fakta, bland andra , ha r visat bristerna i svenska slakterier och misshandeln matdjuren får utstå . Me n de har också visat två småföretagare, Ekokött och Glada Grisar, och deras kamp för att överleva. Vad gö r 1 c A-handlarna för at t stödja dessa företag? Säljer ni varorna och talar o m varför vi ska betala lite mer för dem? Nej , inte i de affärer jag har varit inne i. Lisbeth Kohls skriver at t slakterianläggningarna är välkontrollerade. Hu r kan det då vara så stora missförhållanden? Dessutom inspekterar besiktningsveterinärerna bara de döda djuren och inte de levande, vilket ä r häp - nadsväckande . Nej , skärpning iCA-handlarna, ni kan göra betydligt mer för att stoppa dessa hemskheter och på så sätt även verka mer trovärdiga ut mot kunderna. Annette Blom, Bromma Annette! IC A försvarar på intet sätt at t det fortfarande finns brister i svenska djurtransporte r och slakterier. Tvärtom . Vi arbeta r med våra leverantörer hela tiden och försöker komma till tals med regeringen för at t få fram en bättre tillsyn från myndigheternas sida. Besiktningsveterinärerna kontrollera r faktiskt även djuren före slakt, men vi vill at t de ska ha manda t at t gripa in på ett tydligare sätt när de upptäcker brot t mo t djurskyddslagen. Det finns få gårdsslakterier i Sverige, så det ä r inte så konstigt at t du inte kunna t köpa kött från ett sådan t i just din butik. Men från teveprogrammet minns du kanske at t grisuppfödaren med gårdsslakteriet fanns just i en ICA-buti k och demonstrerade. Ett flertal ICA-handlar e köper även från eko - slakteriet på Västkusten som också fanns med i programmet. Eftersom IC A försörjer nästan 2000 butiker med varor räcker det lokalproducerade köttet inte till för ICA: S centrala sortiment. Men varje butik ha r möjlighet at t ta in lokala varor, och det gör många. J u större kundintresse, desto angelägnare för butiken! Även transporterna är en central fråga nä r det gäller at t förbättra djuromsorgen . Vi har deltagit i diskussioner med forskare och lantbrukskooperationen om införande av moderna mobila slakterier. Det visar sig vara mer komplicera t än vi först trodde , men vi följer utvecklingen med stort intresse. Lisbeth Kohls ICA VILL HA MÄRKNING AV BURÄGG FRÅN ÅRSSKIFTET Den 1 januari 2001 införs en märkningslag som innebär att alla ägg ska märkas med produktionssystem, tex om hönsen levt i bur eller varit frigående. Lagen blir dock tvingande först 1/1 2004, och fram till dess kan äggproduLITEN GOD NYHET Naturell eller smaksatt, liten eller stor, svart eller grön? Intresset för oliver är stort, förra året växte olivmarknaden med 18 procent. En nyhet är de smaksatta oliverna. ICA:s egna oliver finns bland annat smaksatta med ansjovis, vitlök, chili och citron. De kommer från Spanien i 240-gramsburkar. center som använder gamla bursystem fortsätta sälja omärkta ägg. De gamla bursystemen uppfyller inte djuromsorgskraven eftersom de saknar sittpinne, rede och sandbad, men de används fortfarande i stor utsträckning på dispens från Jordbruksverket. ICA går nu vidare i sitt arbete med att förbättra djuromsorgen inom äggnäringen. Alla leverantörer uppmanas att redan från årsskiftet märka förpackningen med vilket produktionssystem som använts. På så sätt får kunderna lättare att ta ställning till vilka ägg man vill köpa. I oktober 2000 presenterade ICA för äggbranschen att från och med 2003 kommer ICA att upphöra med distribution av ägg från de gamla bursystemen. Ägg från inredda burar som godkänts av Jordbruksverket accepteras tills vidare. Ägg av ICAs eget varumärke kommer enbart från frigående höns.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40