Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 RABALDE R Fel på citronpajen? Hej! M
in besvikelse är stor sedan jag försökt bjuda goda vänner på Citron- och marängpajen i Buffé nr 10/01. Fyllningen flöt omkring i pajskalet och när jag jämförde med recept i kokböcker anar jag mig till att maizenamjöl saknas i ert recept Tycker annars att Buffé är en kanontidning, men detta var ingen höjdare!! Mvh Susanne Lindholm Svar: Hur en citronpaj ska se ut och smaka verkar vara ett outtömligt ämne. En del har hört av sig och sagt att den är för söt, andra att den är för syrlig och ytterligare andra har sagt att fyllningen är för lös. Det verkar alltså som att det inte går att tillfredsställa alla smakpreferenser med en och samma pajAlla recept som publiceras i Buffé provlagas av ICA Provkök. När citronpajen provbakades konstaterades att fyllningen var ganska lös men att den var väldigt god - syrlig och söt på samma gång. Man får dock inte missta den här pajen för en sådan med riktigt hård fyllning som ger en fast snittyta när man skär i den. Den här är mer krämig. Men visst kan man drabbas av att fyllningen blir alltför lös. En anledning till det kan vara att man använt väldigt saftiga citroner så att det har blivit för mycket vätska (vi använde 2112 citron vilket gav ca 1 1/2 dl juice). Och man måste vara medveten om att det tar tid att sjuda citronkrämen. Det tog cirka 20 minuter för oss, men det kan ta upp till en halvtimme. Jag vill inte ha klisterlappar på frukten! Varför är det nödvändigt att märka varje enskild frukt med en klisterlapp? Det känns äckligt och ohygieniskt, och inte spelar det väl så stor roll om man någon enstaka gång skulle råka ta fel frukt om äpplena ser likadana ut? Hellre det än att försöka tvätta bort klisterrester. Eller är det så att alla förväntas skala sin frukt nuförtiden? Förra gången jag hade päron hemma satt klisterlapparna så fast att de inte gick att dra bort med mindre än att bitar av skalet åkte med eller rester av etiketten satt kvar. Med vänlig hälsning Lena Egardt Tillrättaläggande I artikeln om kaffe i Buffé nr 11 /01 står att vattnet pressas med ett tryck av 15 bar genom kaffet när man gör espresso. Det är snarare så att trycket är 8-10 bar när det pressas genom kaffet, men espressomaskinens kapacitet är 15 bar för att kunna uppnå detta tryck. Svar: Anledningen till att ICA har klistermärken (stickers) på mellan 50 och 80 procent av all märkesfrukt i lösvikt är att vi ska kunna erbjuda butiker och konsumenter ett så brett sortiment som möjligt och samtidigt ta rätt kilopris i kassan. Detta kan vi göra eftersom vi på varje sticker har information om ursprung och sort samt fyra siffror (PLU-nr) som programmeras i datakassan så att vi tar rätt kilopris till konsument. VI får då större möjligheter i butik att ta in mer än exempelvis en sorts röda eller gröna äpplen som utan stickers med PLU-nr kan vara svåra att skilja på i kassan. Vi kan därför ha både en märkesvara till 12:90 kg och en billigare alternatiwara till 9:90 av samma sort och färg utan att ta fel pris i kassan. Klistret och märket är godkända för livsmedel, och på varje klisterlapp ska det finnas en liten flik som man kan ta tag i för att dra bort lappen. Det är inte meningen att man ska behöva skala frukten. Stefan Martinsson ICA Frukt & Grönt Hittar inte vintipsen! Tack för en mycket inspirerande tidning - men i morse blev jag besviken. Skulle kolla månadens bästa viner och gick in på ica.se och klickade på allt möjligt men hittade inte några viner. Hur gör man? MvH Margareta Svar: Hej, tyvärr är det krångligt, men gör så här: Klicka på ICA Kundkort (i det röda fältet på startsidan), gå sedan vidare till Buffé och därifrån till månadens vintips. Murgröna på kaka? Vi har fått samtal angående murgrönabladen som låg på muffins, sid 15 i nr 11/01. Vår utgångspunkt är att man bara ska använda dekorationer som går att äta, men tyvärr råkade vi förbise det här. Man ska inte äta murgrönablad, men det är inte giftigt. Så här säger Giftinformationscentralen: »Murgröna har inte lett till några som helst kända förgiftningsfall. De finns ämnen i murgröna som heter sapponiner och beskrivs som irriterande ämnen. De irriterar slemhinnor bland annat. Om man av misstag ätit en muffins utan att ha tagit bort murgrönabladet så behöver man inte vara orolig. Om exempelvis ett barn fått i sig flera blad så kan det leda till illamående och kräkningar, men inte värre än så.« Avslutningsvis: vi håller med om att det var olämpligt att använda murgröna som dekoration, och vi ska inte göra det igen. Vinäger i grytan? I Frankrikenumret fanns ett recept på en burgundisk gryta, som har visat sig vara oerhört populärt. I receptet stod det att man skulle tillsätta balsamvinäger, men någon vinäger fanns inte i ingredienslistan. Så här ligger det till. Om man vill servera grytan till en vinprovning så kan vinägern strykas - syran i vinägern är inte direkt vinvänlig. Men som gryta betraktad blir den godare om man tillsätter 2-3 msk balsamvinäger (eller mer, man ska smaka av). Skriv och fråga, skriv och tyck till: Buffé, Box 6630,113 84 Stockhom / buffe@forlaget.ica.se
Buffé Sida 40