Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 PURJOLQKSSOPPA Soppa är lätt att för
bereda och ta med sig ut i backen. Det finns speciella sopptermosar, men om man mixar soppan kan den förvaras 1 en vanlig termos. Mackor halstrade över öppen eld är gott till. FÖR 4 PERSONER 2 stora purjolökar 1-2 msk smör eller margarin 5 dl vatten 3 dl mjölk 2-3 dl vispgrädde 2 grönsaksbuljongtärningar 1 tsk salt ev lite muskotnöt GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, ansa och skiva purjolöken tunt, använd den gröna blasten också. 2. Smält matfettet i en panna och fräs purjolöken blank och mjuk. 3. Tillsätt vatten, mjölk, grädde och buljongtärningarna. Koka upp, låt sjuda i ca 15 minuter. 4. Smaka av med salt och ev lite muskotnöt. Om du serverar maten i stugan, toppa med fint strimlad purjolök eller persilja eller med lite stekta eller rostade brödtärningar. FÖR ALLA? Minipizzor innehåller inte ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet om färdig mix används. Gluten och mjölk ingår. Purjolökssoppa innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin i stället för smör, byt mjölken mot buljong och använd den nya »gräddeprodukten« Imat från Oatly i stället för vispgrädde och kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Välj bröd till ev krutonger som passar vid allergi. Halstrade varma mackor innehåller gluten och mjölk. Även ägg kan förekomma i brödet Ändra så här till glutenfritt: använd glutenfritt bröd till mackorna. Mjölkfritt: välj mjölkfritt bröd och använd tofuost i stället för den vanliga osten eller mozzarellan. HALSTRADE VARMA MACKOR Varma mackor i backen som alternativ till korv är en klar favorit även hos barnen. Stoppa ner två halster i ryggsäcken, några förbredda smörgåsar och gör upp en eld så är lunchen fixad. TILL 4 MACKOR 8 skivor formfranska 3 msk fransk senap 1 rödlök 4-5 msk tomatpuré 4 stora skivor rökt eller kokt skinka (8 om de är små) 4 tjocka ostskivor eller skivad mozzarella GÖR SÅ HÄR: 1. Bre senap på 4 av brödskivorna. 2. Skala och skiva löken tunt. 3. Bre tomatpuré på de resterande 4 brödskivorna. Lägg samman smörgåsarna med lök, ost och skinka mellan. 4. Svep smörgåspapper runt och packa ner. Två halster behövs för att kunna grilla mackorna över eld i backen. POTATISTORTILLA MED LINGON Matig omelett fylld med potatis och bacon, som är lika god varm som kall. Servera med grönsaker så blir det en komplett måltid. FÖR 4 PERSONER 600-700 g potatis 2 rödlökar 140 g bacon (1 paket) 2 msk olivolja 4 ägg 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1/2 dl finhackade örter, tex basilika, oregano, timjan Falukorvslåda innehåller inte gluten, ägg eller mjölk, men uteslut gräddfilen vid problem med mjölk och välj bröd till som passar vid ev allergi. Potatistortilla med lingon och wokade grönsaker innehåller inte gluten eller mjölk. Ägg ingår. Wokade grönsaker innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Mandelkakor innehåller inte gluten eller mjölk, men välj ren mörk choklad som inte innehåller mjölk. Ägg ingår. Fruktsallad med keso innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala potatisen och skiva den tunt. Använd gärna matberedare. Spola skivorna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag för att få bort en del av stärkelsen. 2. Skala och finhacka lökarna. Strimla eller klipp baconet. 3. Hetta upp oljan och stek lök, potatis och bacon på mellanvärme i ca 10 minuter. Rör och vänd ofta. 4. Vispa samman ägg, salt, peppar och de finhackade örterna. Häll smeten över potatisblandningen. 5. Rör lite med en gaffel eller stekspade. Stek på medelvärme i ca 3 minuter. 6. Vänd med hjälp av ett lock eller en stor tallrik. Stek 2 minuter till. 7. Skär i tårtbitar och servera med lingonsylt eller rårörda lingon och wokade grönsaker. WOKADEGRÖNSAKER FÖR 4 PERSONER. GÖR SÅ HÄR: Ansa och dela 250 g broccoli (fryst går bra) i mindre bitar. Skölj, kärna ur och strimla eller tärna 1 röd och 1 gul paprika. Skala och finhacka 1 röd lök. Hetta upp 2 msk olja och fräs grönsakerna i 6-8 minuter. Skölj 1 burk röda bönor (kidneybönor) å 400 g och tillsätt dem. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Servera med tortillabitar och lingon.
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40