Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 {fi/iu/e/i^ (/(>(/(xi/i åå Gör som v
åra två charmörer, och tillika duktiga kockar, duka upp en läcker supé och bjud någon du gärna spenderar några sena kvällstimmar tillsammans med. Supé. Smaka på ordet. En -G å igenom hela måltiden air av klass och förgången tid. Krögaren Bengt Wedholm minns hur man bjöd på supé efter klockan 21. Lite lättare mat som gick snabbt att tillaga. Någon kalv- eller kycklingrätt om det handlade om damsällskap. Idag är vi mer internationella och äter middag sent istället. Och damer, ja de "käkar ju allt numera" enligt Bengt. Men tänk att bjuda någon som man tycker om på supé. Skicka iväg ett litet inbjudningskort. Vänta otåligt för att få svaret ja tack! Det är då prestationsångesten börjar göra sig påmind. Fast hemligheten bakom en lyckad supé eller middag stavas planering. Buffé n/199 8 mentalt innan. Låt förrätten bli en lätt inledning som följs av en höjdpunkt, varmrätten. Kanske bryter man av med en bit ost före belöningen, en riktigt söt och god dessert, tycker Crister Svantesson. Crister inleder supén för sin dam med champagne. Torr, kall men knappast gratis. Den blir dock en bra inledning på en trevlig och lång kväll. Första rätten kan vara soppa eller créme. Kanske rostar han lite skaldjur i olivolja och serverar med en sallad. Lätt och fräscht är två ledord. Varmrätten blir något med lite grädde och smör. Ångkokt fisk med en smakrik sås går fort att göra och känns ändå festligt. Ostbiten kan vara en roquefort eller en krämig brie. Desserten ska vara söt, men inte alltför tung. Bengt är en legendarisk kock och krögare i Stockholm. Det har blivit många suffléer och en och annan dam genom åren. Han börjar sin supé med en klassisk laxtartar. Fin sälta som väcker aptiten. Sedan satsar han på en sufflé med lutfisk. Men ett bra tips är att provlaga sufflén först, det gäller att få den att resa sig. En krämig gräddpudding med bär rundar av fint. Men varför just lutfisk? En lätt sensuell fisk om den är rätt tillagad! Crister är dessutom lutfiskälskare, han är luttrad efter många år på Västkusten. Knepet är att lägga fisken i iskallt vatten. I minst 15 timmar. På så vis får man en fast konsistens. Sedan lägger Crister fisken i en traktörpanna, viker ett lock av smörpapper ovanpå och ställer in den i ugnen. Fisken släpper ifrån sig tillräckligt med vatten för att bli kokt. Resultatet är fasta fiskbitar som smakar mycket. Svårare än så är det inte. Om supén som helhet blir lyckad däremot är upp till värden eller värdinnan. - Huvudsaken är att slappna av och inte göra sig till, tipsar Bengt. Hur kvällen avslutas är däremot en öppen fråga. Ett klokt råd från två erfarna herrar är att överlämna det beslutet till gästen... AV JOSEPHINE CARR STYLIST: EVA RIDDARSTRÖM MODELLER: MIKAS/PEOPLE FOTO: PEPE NILSSON 2 1
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44