Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 FÖR ALLA? Långkokt högrev. Fri från
gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Ört- och citrontopping. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Gräddig dragonsås. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Fänkål och betor i ugn. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Krämigt stomp. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett. Ersätt grädde och mjölk med havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter. Rostade päron. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Långkokt högrev med gräddig dragonsås, ugnsstekt fänkål och betor samt Det är många men lättlagade tillbehör, planera så här: Ugnskoka gärna köttet dagen före och värm det försiktigt strax före serveringen. Tillaga temperaturen och rosta päronen. Såsen kan göras så snart köttet värmts och skyn kan användas. Ört- och citrontoppingen blandas medan LÅNGKOKT HÖGREV Genom att man sjuder köttet riktigt länge blir det så mört att det kan »trancheras« med sked. Smakar underbart med toppingen. FÖR 6 PERSONER ca 1 1/2 kg högrev i hela bitar 1 gul lök 1 morot 2 kvistar färsk dragon 2 lagerblad 5 vitpepparkorn 2 tsk salt 7 dl torrt vitt vin vatten GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. 2.Skala lök och morot. Skär dem i grova bitar. 3.Putsa ev högreven, det gör inget om det blir flera bitar. Lägg »trångt« i en gryta/kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Fyll på med vatten så att det täcker. 4.Ställ in i ugnen och tillaga köttet 10 BUFFÉ 9 • 2 01 1 under lock ca 7 timmar, tills det är helt mört. Eller koka/sjud köttet på spisen, räkna då med ca 3 timmar. Vänd några gånger och fyll ev på med mer vatten. 5. Ta upp köttet, sila av spadet och mät upp 6 dl till såsen. Lägg tillbaka köttet och resterande spadet. ÖRT- OCH CITRONTOPPING Gremolatavariant som ger en extra fräsch touch till köttet. Gör så här: Skala och finhacka 3 schalottenlökar. Blanda med 1 dl finhackad persilja, 2 msk finhackad dragon och 2 msk finrivet citronskal. Toppa högreven med hacket vid servering. GRÄDDIG DRAGONSÅS Såsen får en härligt aromatisk smak av dragonen. FÖR 6 PERSONER 6 dl spad från högrevskoket 3 dl vispgrädde 2 schalottenlökar 2 msk finhackad dragon 2 msk finhackad persilja salt, vitvinsvinäger majsstärkelse (Maizena) GÖR SÅ HÄR: 1.Koka ihop 6 dl av spadet i en kastrull tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädden. Koka ca 5 minuter. 2.Skala och finhacka schalottenlöken. Tillsätt den, dragon och persilja. 3.Smaka av såsen med 2 krm salt och lite vitvinsvinäger, börja med 1 tsk, för att lyfta dragonsmaken. 4.Red ev såsen med lite majsstärkelse om den känns tunn. FÄNKÅL & BETOR I UGN Det ser festligt ut med olika sorters betor men är inte nödvändigt. FÖR 6 PERSONER ca 500 g betor (t ex gula, röda och/eller polkagrisrandiga) 2 fänkål (ca 500 g) 1 hel vitlök 1 msk fänkålsfrön 1 msk repad färsk timjan olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär betorna i skivor/klyftor. Ansa och skär fänkålen i skivor/klyftor. 2.Lägg fänkål och betor i en ugnssäker form. Dela vitlöken i klyftor (med skal) och sprid ut dem. 3.Ringla över 3 msk olja. Strö över fänkålsfrön, timjan och 1/2 tsk salt. 4.Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter, tills betorna och fänkålen är mjuka. Täck med folie tills resten är klart.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40