Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 FIN SOM FÖRRÄTT CARPACCIO PÅ RÖDBETA
MED CHÈVRE Koka rödbetorna i förväg så görs förrätten på ett kick. FÖR 4 PERSONER: Koka 500 g rödbetor (eller gulbetor) mjuka. Häll av och gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Rosta 1/2 dl solrosfrön i en torr och het stekpanna. Skär rödbetorna i tunna skivor. Fördela rödbetorna och späda salladsblad från 1 påse (65 g) på 4 tallrikar. Bryt 150 g getost av chèvretyp i bitar. Strö över ost och rostade solrosfrön. Ringla över lite olivolja och balsamicosirap eller honung på varje tallrik. Mal över svartpeppar och strö över flingsalt. SMÖRSVÄNGD MAJROVA MED KANTARELL Citron och persilja smaksätter majrovan. Fräscht tillbehör till kyckling. FÖR 4 PERSONER: Skala, klyfta och koka 500 g majrova i lättsaltat vatten tills de är precis mjuka, 5–10 minuter. Låt rinna av. Rosta 2 msk pinjenötter i en torr och het stekpanna. Fräs 200 g kantareller (skär ev i bitar om de är stora) med 1 finhackad vitlöksklyfta i 2 msk smör. Tillsätt rivet skal av 1 citron och 1/2 dl färskpressad citronjuice. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Vänd ner majrovorna och låt allt bli varmt. Toppa med nötterna och garnera med hackad persilja. SVARTROT MED CITRON OCH DRAGON Gott och lyxigt tillbehör till fisk eller fågel. FÖR 4 PERSONER: Skala och skär 500 g svartrötter i 4–5 cm stora bitar. Lägg efter hand i en kastrull med vatten och några droppar vinäger i så att de inte mörknar. Tillsätt lite salt och koka upp. Låt koka ca 15 minuter. Häll av vattnet. Låt 3 msk smör smälta ner. Tillsätt finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl citronjuice och 1/2 msk hackad färsk dragon. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar. SELLERI- OCH ÄPPELSALLAD MED VALNÖTTER Waldorfsallad är en klassiker till kallt kött, som rostbiff, skinka eller kalkon. FÖR 4 PERSONER: Skala och skär 500 g rotselleri i fina stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 2–3 minuter. Dela, kärna ur och skär 1 äpple i fina stavar. Häll av rotsellerin och blanda med äpplet, 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med grovhackade valnötter. GOTT TILL BIFF PERSILJEROTSPURÉ Lyxig puré på roten som smakar just persilja. Gott till en stekt biff. FÖR 4 PERSONER: Skala och skär 500 g persiljerot och 500 g palsternacka i jämnstora mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är precis mjuka. Häll av men spara lite av kokvattnet. Mixa rötterna grovt med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt 2 dl crème fraiche och ev 1 dl finriven parmesan. Mixa helt slätt. Späd med kokvattnet till en krämig konsistens. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm nymalen vitpeppar. SENAPS- & APELSINBAKADE MORÖTTER Röda, violetta och gula. Senapsbakade morötter i olika färger. Korv är gott till! FÖR 4 PERSONER: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 1 kg morötter, gärna blandade färger, i klyftor på längden. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda 2 msk grovkornig senap med finrivet skal av 1 apelsin, 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda med morötterna och ställ in i ugnen ca 25 minuter. Garnera med repad timjan. BUFFÉ 9 • 2 01 1 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40