Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Skördat & lagat – Det gäller att hål
la sig väl med Gert, det är han som bestämmer i hagen, säger Stig. »Skogens lingon och stött kardemumma blir en kryddig dessertkaka.« MOROTSSOPPA MED CHILI Värmande soppa med lite sting. Garnera med morotsblast eller färsk timjan. FÖR 4–6 PERSONER 500 g morötter 3 potatisar 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 8 dl vatten 2 msk konc grönsaksfond 1 tsk timjan 2 dl lättcrème fraiche smaksatt med paprika och chili salt, vitpeppar ev morotsblast eller timjan till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Skala morötter, potatis, gul lök och vitlök. Skär i grova bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och fond. Krydda med timjan. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka. 2.Rör ner crème fraiche. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med timjan eller morotsblast. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. 20 BUFFÉ 9 • 2 01 1 KRYDDIG LINGONKAKA Stött kardemumma, ingefära och kanel kryddar kakan. Servera med grädde och rårörda lingon. GER CA 12 BITAR 50 g smör 3 ägg 3 dl socker 1 dl rårörda lingon 1 dl vispgrädde 1 dl mjölk 2 tsk kardemummakärnor 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk kanel 1 tsk malen ingefära smör och ströbröd till formen vispad grädde och rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Smörj och bröa en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). 2.Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt rårörda lingon, grädde, mjölk och smör till äggvispet och blanda ihop snabbt. 3.Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och ingefära. Blanda ner i äggvispet och rör snabbt ihop till en slät smet. 4.Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen ca 35 minuter, kontrollera med provsticka att den är färdig. Skär i bitar och servera med vispad grädde och rårörda lingon. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och ströbröd. Välj laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ströbröd. Ersätt grädde och mjölk med havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40