Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Skördetid på Sjukälla I Johan och Ca
millas trädgård slingrar sig sockerärterna höga bredvid späd spenat. En bit bort frodas potatis, morötter och broccoli. Middagarna planeras efterhand som det mognar i landet. Här bjuder E hobbyodlarna på sötsyrlig dillkyckling med sockerärter och tjälknöl med gyllene rotfruktsgratäng. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT JOHAN OCH CAMILLA KERES FOTO EVA HILDÉN SMITH EFTER ÅTTA ÅR SOM NÖTKÖTTSBONDE på familje gården Sjukälla utanför Jönåker i Sörmland ville Johan vidga vyerna och läste till dietist. Men redan under utbildningen kom saknaden eſt er att få jobba mer fysiskt och att se grödor växa. Det lilla potatislandet utanför huset utökades bit för bit, med lök, rotfrukter, sallader, bönor, örter och kål av olika slag. Det är tre år sedan nu, och landet fortsätter att växa. – I år fl yttade vi staketet till hästhagen för att få plats med fl er vinbärs- och hallonbuskar, berättar Johan. Odlingsintresset delar han med frun Camilla. Eller kanske rättare sagt matintresset. – Om sanningen ska fram går jag mest omkring och äter här i landet medan Johan jobbar, säger Camilla. Camilla är kostvetare, så det är inte så kons- tigt att mycket prat kretsar kring mat. Men hur hinner de två som heltidsarbetande med det allt större landet som ska planeras, rensas och tas om hand? – I maj är det mycket att göra, då hjälps vi alla åt, men annars lägger jag runt en timme i trädgården varje dag, uppskattar Johan. Det är både avkoppling och motion – och glädje så klart att se hur det växer. Camilla och Johan har svårt att uppskatta hur mycket pengar de sparar på att odla själva. Men det är en alldeles särskild tillfredsställelse att fylla jordkällaren med potatis, rotfrukter och lök som räcker hela året. Och att lägga förvällda sockerärter, hackade örter, äppelmos och bär i frysen. Några tips till gröna nybörjare? – Ska man bara odla något litet så satsa på örter och sallad, som spenat och rucola. Det är lätt att lyckas med och smakar mer än de man köper. Och så är det lönsamt; färska örter är så dyrt i aff ären, säger Camilla. PÅ SJUKÄLLA GÅRD Familjen Keres: Camilla, 29, Johan, 31, och Johans son Ludvig, 9. Bor: Sjukälla gård i Sörmland. Gör: Camilla är kostvetare, Johan är dietist. Favorit i landet: Camilla jordärtskocka, Johan bönor och Ludvig hallon. BUFFÉ 9 • 2 01 1 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40