Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 LINAS CURRY ALLA ÄR VI BÖNDER. Cityo
dling, skördefester och bondesafari. Bejaka ditt »bonde-jag« – besök Bondens marknad, sätt peppriga skott eller prova en ny potatis. REDAKTÖR LINA WALLENTINSON, LINA.WALLENTINSON@OTW.SE FOTO PEPE NILSSON OCH CHRISTINA SUNDIEN Höstens boktips GRÖNT – VÄLJA, HANTERA, TILLAGA Gediget uppslagsverk kring 400 grönsaker plus 300 recept. Natur & Kultur. SMAKERNAS ÅTERKOMST Vackert om råvaror i säsong av Mats-Eric Nilsson, som skrivit »Den hemlige kocken«. Ordfront förlag. Peppriga skott Fyll en liten kruka med jord. Strö på gula eller bruna senapsfrön. Tryck ner dem lätt och vattna flitigt så de aldrig torkar ut. Skörda de peppriga skotten efter någon vecka. Njut på mackan eller i en sallad. SÄSONGENS MAT Ewa Skiöldebrand tipsar om råvaror och recept som följer året. Ica Bokförlag. Självhushåll de luxe Som ett självhushåll på äldre tiders fjällgårdar. Så mo- Magnus Nilsson på Fäviken samlar lavar och vilda växter. Kock + bonde = sant Fler och fler krogar inser värdet av ett tätt samarbete med lokala bönder. Här är några av dem. Smakrike Krog, Ljugarn, Gotland >>> Hotell Borgholm, Borgholm, Öland Tomarps gårdshotell, Tomarp, Skåne Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda, Dalarna Ombergs turisthotell, Omberg, Östergötland Forshems gästgivargård, Forshem, Västergötland Hässlö Werdshus, Västerås, Västmanland PM & Vänner, Växjö, Småland Dala Husby Hotell & Restaurang, Dala Husby, Dalarna Skebo Herrgård, Skebo, Uppland dest beskriver kocken Magnus Nilsson krogen Fäviken Magasinet strax utanför Åre. Men de tolv gäster som serveras varje kväll bjuds på rätter som »nyss skördad purjo att doppa i fårgrädde vispad med vinägerjäst öl« och »långsamt stekt tjäder med ångade broccoliblad och kräm på ankägg och gammelost«. Råvarorna tas uteslutande från trakten, ja förutom salt, socker och ättika. Restaurangguiden White utsåg tidigare i år Fäviken till Årets matupplevelse. Asparge Ugnsrosta i klyftor med rödlök i halvor. Strö rostade hasselnöt- ter över vid servering. LÄSARTIPS: ÄPPELKAKA MED HAVTORN Birgit Olsson i Gräsö, som odlar havtorn i liten skala, använder de C-vitaminrika bären i en syrlig äppelkaka. GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200°C. Smält 200 g smör, låt svalna. Vispa 4 ägg, 3 dl socker och 2 tsk vaniljsocker pösigt. Blanda 4 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Tillsätt mjölet i smeten tillsammans med det avsvalnade smöret. Smörj och bröa en långpanna. Strö över 2 rivna äpplen, 1 paket (225 g) tinade och avrunna havtorn och 1 dl hackade hasselnötter. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. Cherie Ugnsrosta halvor med skal, med röd paprika, timjan och oliver. Smula över fetaost vid servering. Våga prova en ny potatis a s Fastnat i »mjölig eller fast«träsket? Välj potatis efter sort i stället och upptäck en värld av nötiga, smöriga och söta smaker. Marilyn Koka och stöt till stomp med hackad persilja och riven västerbottensost. Amandine Koka med skal. Blanda ljummen med dill, rädisa, äpple och citronvinägrett. Cecile Ugnsrosta i klyftor med oskalade vitlöksklyftor, rosmarin och olivolja. BUFFÉ 9 • 2 01 1 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40