Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Skördat & lagat PÅ SAMMELS GÅRD Löke
n ska skördas, honungen slungas och äpplena plockas. Och så har hagens busigaste lamm rymt igen. Livet på Sammels gård är hektiskt – och fyllt av skördeglädje. Lilian och Stig bjuder på en färgsprakande höstbuffé i trädgården. TEXT LINA WALLENTINSON FOTO ÅSA DAHLGREN RECEPT LILIAN SAMUELSSON Lilian Samuelsson duk Lilian Samuelsson dukar upp till en färgsprakande höstbuffé. SAMMELS GÅRD Familj: Lilian, 53, Stig, 59, och fyra söner mellan 19 och 26 år. Bor: Bertshult, 15 km från Landvetter. Verksamhet: Odling och försäljning i gårdsbutik, sommarkafé, catering, snöröjning, rumsuthyrning, julgransförsäljning, presentlådetillverkning m m. Djur: 20-tal får, för tillfället 7 nötdjur, 10 bisamhällen, ca 300 höns, 1 katt. EN OCH EN HALV MILS kringelkrogig väg bort från Landvetter ligger Sammels gård mitt i ett lantligt lugn. Men på gården är det full fart när Buff é hälsar på. Stig har just tagit paus i arbetet med att slunga honung för att jaga in hagens nyfi knaste lamm som elegant hoppar över elstängslet minst en gång om dagen. Lilian laddar sommarkaféet med nybakta kanelbullar och lingonkaka. Sedan ska gurkorna skördas, potatisen är nästan slut i gårdsbutiken och äggen från de 300 hönsen ska samlas in… – Har man en liten gård måste man ha många ben att stå på, konstaterar Stig. På Sammels är det en tradition sedan generatio- ner tillbaka. När Stigs farfars far Samuel Larsson från Landvetter giſt e in sig på gården 1856 och gav den dess namn gällde inte bara lantbruk. Kassan drygades ut med tillverkning av stegar, fi skelådor – och på vintern höggs skogens granar ner och såldes till jul. Granarna hänger med än, och sedan mer än 30 år tillbaka kan man lita på att Samuelssons fi nns på plats i Mölnlycke från lucia och framåt. För åtta år sedan öppnade Sammels gårdsbutik. Potatis, lök, morötter, tomater, bär och äpplen hamnar i butiken varteſt er det mognar i landen. Något år senare satsade de på ytterligare ett ben och förvandlade ett av växthusen till sommarkafé. – Riktigt soliga dagar åker folk hellre och badar, och är det regn har vi få gäster. Mitt emellan-väder är bäst, då passar det med en fi kautfl ykt, säger Lilian. På Sammels gård bjuder man gärna på sin kun- skap om djur och natur. – Genom lrf tar vi oſt a emot studiebesök från skolor. Både barn och äldre kommer hit och får lära sig hur det är att driva lantbruk, säger Lilian, som också föreläser i skolor om livet på en bondgård. MED FYRA SÖNER mellan 19 och 26 år går Sammels gård in på sin femte generation. – Visst hoppas vi att någon ska vilja ta över en dag, men först ska de ut och testa sina egna vingar, säger Lilian. Fast redan idag rycker de in då och då och ger ett handtag. – Ja, jag och äldste grabben kör snöröjning på entreprenad i Göteborg på vintern, säger Stig. Sa jag förresten att Lilian håller kurser i kransbindning, och så blir det ju en del catering och … Drömmen om lugnet på landet förblir nog en dröm, men på Sammels gård verkar man trivas fi nt ändå. BUFFÉ 9 • 2 01 1 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40