Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Skördat & lagat Tunt skivad fänkål o
ch äpple är gott i en sallad med dressing på äppelcidervinäger och kallpressad rapsolja. Den rökta bogen kommer från lokala charkuteristen Karlssons i Härryda. Men skivad skinka, rostbiff eller kalkon passar också bra till potatis- och rotfruktssalladen. POTATIS- OCH ROTFRUKTSSALLAD Med rivna rotfrukter blir det här en fräsch men ändå krämig potatissallad. FÖR 6 PERSONER 500 g kokt potatis 2 morötter 2 palsternackor 2 persiljerötter (eller palsternackor) 1/2 liten kålrot (ca 300 g) 2 dl crème fraiche 2 dl majonnäs 1 msk äppelcidervinäger 2 msk grovhackad persilja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, halvera och skär potatisen i skivor. 2.Skala och grovriv morötter, palsternackor, persiljerötter och kålrot. 3.Blanda alla grönsaker med crème fraiche, majonnäs och äppelcidervinäger i en stor bunke. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Garnera med persilja precis före servering. ÄPPELLIMPA Gårdens egenslungade honung och äpplen hamnar i härligt doftande bröd. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, och läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs, Kavli lättmajonnäs eller använd enbart crème fraiche. GER 2 LIMPOR 5 dl vatten 1/2 paket jäst (25 g) 2 äpplen 3/4 dl honung 1 tsk salt 7 dl rågmjöl 10–11 dl dinkelsikt GÖR SÅ HÄR: 1.Värm vattnet till 37°C. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör runt tills jästen lösts upp. 2.Riv äpplena grovt. Tillsätt äppel riv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakningen. 3.Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 4.Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. 5. Sätt ugnen på 250°C. 6.Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med – Det är roligt att gamla sädesslag som dinkel och lantvete har kommit tillbaka, säger Lilian, som köpt mjöl av bondekollegorna Wästgötarna. bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. 7.Ställ in bröden i nedre delen av ugnen, sänk ugnsvärmen till 225°C. Grädda 30–35 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 9 • 2 01 1 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40