Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 INNEHÅLL 2 TÄVLA & VINN ETT KÖK! Tävl
a med ditt bästa potatisrecept, oavsett om det är ett tillbehör, en huvudrätt eller kanske något bakat. Fina vinster. 29 6 BJUD PÅ EN HÄRLIG SKÖRDEMENY VM-kocken Tommy Myllymäki odlar, skördar och lagar en meny med underbara smaker. 13 ALLA ÄR VI BÖNDER Skördefesta, bo på lantgård och odla skott. Linas curry sjuder av lantlig inspiration. 16 GRÖN BUFFÉ PÅ SAMMELS GÅRD Familjen Samuelsson dukar fram het morotssoppa, frasig lökpaj och kryddig lingonkaka. 25 6 »Bondetrenden har NÅTT FINKROGEN… « VI GÖR DET PÅ FÖNSTERBRÄDAN, på balkongen, i trädgården… Givetvis i växthuset och kolonilotten. Vi odlar som aldrig förr. Jag tror faktiskt att det bor en liten bonde i oss alla. En »bonde« som njuter av växtkraften och som låter sig väl smaka av örtkryddor, salladsblad och grönsaksprimörer. En som vet att det man odlar själv – på nå’t sätt – alltid smakar bättre… Det har blivit trendigt att odla. Och de riktigt trendiga bräcker varandra med »egna« nya mangoldsorter, curryplantor och isörter varje vår; helst ska det vara sorter som ingen hört talas om. Eget växthus har blivit en självklarhet – i alla fall för dem som har plats. Det gäller inte minst den gastronomiska eliten. Finkrogarnas egna odlingslotter kallas Chef’s gardens. Där ska den kulinariska trädgårdsmästaren lyfta de finaste av råvaror till nya höjder. Vinets terroir-begrepp (som innefattar långt mer än jordmånen) används nu även för finkrogarnas egenodlade grönsaker. En stjärnkock som odlar mitt i stan är Tommy Myllymäki – dock bara till husbehov. Njut av hans fantastiska skördemeny på sidan 6. Smaker värda att minnas. Jag lovar! Bland de traditionella bönderna är det också allt fler som förändrar verksamheten. Det satsas på bondesafari, på konferenser och det serveras mat. Vi har hälsat på hos familjen Samuelsson i Landvetter, där femte generationen skördar och serverar som aldrig förr, se sidan 17. Bondebilden förändras; det är inte längre bara Lantmännen-keps, snus under läppen och stora gummistövlar... Välkomna till ett modernt bondenummer! RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Björnbär med havresmul 26 Bookmaker-toast med pepparrot och lök 31 Carpaccio på rödbeta med chèvre 23 Dillkött på kyckling 26 Fänkål och betor i ugn 10 Gratäng med skockor och svamp 22 Gräddig dragonsås 10 Grön ärtsoppa med pepparrotsfraiche 22 Kryddig lingonkaka 20 Krämigt stomp 11 Kålrots- och morotssallad med apelsin 22 Laxlasagne 27 Lenas chiligurkor 15 Lins- och kokossoppa med räksalsa 30 Långkokt högrev 10 Lök- och tomatpaj 18 Macaroni n’cheese med pankocrunch 29 Morotssoppa med chili 20 Palsternackssoppa med curry 22 Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Persiljerotspuré 23 BUFFÉ 9 • 2 01 1 5 Potatis- och rotfruktssallad 19 Rostade päron 11 Selleri- och äppelsallad med valnötter 23 Senaps- och apelsinbakade morötter 23 Smörsvängd majrova med kantarell 23 Sotad laxcarpaccio med höstprimörer 8 Svartrot med citron och dragon 23 Tjälknöl med rotfruktsgratäng 27 Världens godaste äppelsmulpaj 11 Äggakaka med äpplen och fl äsk 26 Äppelchutney med mandel 14 Äppelkaka med havtorn 13 Äppellimpa 19 Ört- och citrontopping 10 22 TIO RÖTTER Gör ett lyxigt fräs på majrova eller en snygg carpaccio på rödbeta. Hitta rätt bland rötterna. 25 SJUKÄLLA BJUDER PÅ NYSKÖRDAT Hobbyodlarna Camilla och Johan planerar veckans middagar vartefter som det mognar i landet. 29 TESTLAGAT: TOAST I TOPP Fredagsfestliga bookmaker-toasten med biff och pepparrotskräm plockar fl est poäng. 39 VILL DU TESTLAGA? Var med och tyck till om våra recept. Anmäl dig nu som testlagare på ICA.se/buffe.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40