Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 »Trädgårdsarbete är den bästa formen
av hjärngympa. Vi kombinerar mental aktivitet med fysiskt arbete.« OLLE JOHANSSON, DOCENT I NEUROBIOLOGI, KAROLINSKA INSTITUTET T n l SURR PÅ HILTON. 60 000 bin har checkat in på hotell Hilton Slussen i Stockholm. Honungen njuter gästerna på frukostbuffén.n. WEBBTIPS Guide till mat hantverkare »Smaklust«, kartboken som guidar till över 700 småskaliga mathantverkare, finns nu i uppdaterad version på nätet. Perfekt för den som vill krydda resan med ett besök i en gårdsbutik eller ta reda på vad som finns på hemmaplan. Guiden hittar du på smaklust.se/kartboken. es NÄRKONTAKT MED BONDE. Bondens egen marknad arrangeras under hösten på 19 orter runt om i landet. Läs mer på bondensegen.com. GRÖNA FRÅGOR. På odla.nu finns ett aktivt forum för den frågvise. Medlemskap krävs men är gratis. SUGEN PÅ LANTLIV? Välj bland 300 lantgårdar som erbjuder boende med frukost. Boka på bopalantgard.org. Lena Israelsson odlar i stan. TRÄDGÅRDSPROFFSET ÄÅ »LÅT STAN GRÖNSKA« Cityodling är på frammarsch. På balkonger, hustak och gårdar spirar den gröna trenden. Tänk smart på liten yta och satsa på »kom igen«växter, tipsar trädgårdsexperten Lena Israelsson. – Cityodling har exploderat i städer runt om i Europa de senaste åren. I England fi nns till och med en förkortning för fenomenet – GYO står för Grow Your Own. Jag tror att fenomenet står för en längtan tillbaka till det naturliga. Det säger Lena Israelsson, träd- gårdsjournalist och författare till fl era böcker, bland annat »Cityodling«. Lena lever som hon lär. Innanför porten till lägenhetshuset på Södermalm i Stockholm öppnar sig en grön oas. I krukor prunkar olika sorters chili, doſt ande basilika och rosmarin, mängder av tomater och squash. – Odlingsintresset smittar av sig, säger Lena. Börjar en så hänger andra snart på. En extra bonus med gårdsodlingen är att grannarna träffas på ett naturligt sätt. – Det verkar som om vi svenskar LENAS CHILIGURKOR De knapriga gurkorna med en liten pikant hetta är ett måste varje höst för Lena Israelsson (se till höger). GÖR SÅ HÄR: Skär 1 1/2 kg västeråsgurka i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skär 2 gula lökar i skivor. Dela, kärna ur och finhacka 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar), skala och skiva ca 4 cm pepparrot tunt. Varva gurka, lök, chili, 2 dillkronor, pepparrot och 1 msk gula senapsfrön i glasburkar. Koka upp 1 1/2 dl ättiksprit (12 %), 5 dl vatten, 2 dl socker och 1 1/2 msk salt i en kastrull. Slå den varma lagen över gurkorna och sätt på locket. Låt vila i kylen en vecka. behöver något att mötas kring för att våga träff as – växterna engagerar och får oss att börja prata med varandra. DEN SOM OROAR SIG för miljögiſt er kan vara lugn. Sedan bly förbjöds i bensin är tungmetaller inte någon risk. För att undvika förhöjda halter av polyaromatiska kolväten bör man inte odla närmare än 20 meter från hårt trafi kerade vägar. Ytan i stan är oſt ast begränsad, så det gäller att odla smart. – Jag gillar »kom igen«-växter, alltså som kommer om och om igen, som rucola, mangold, alla örtkryddor och plocksallad så man kan skörda länge. VANLIGASTE MISSEN bland gröna nybörjare är att odla i för små kärl. En tomat vill ha en hink eller kruka på minst tio liter. Örtkyddor bryr sig inte så mycket om djupet; viktigare är att de har lite bredd. En gammal tvättbalja är idealiskt; då kan man få plats med många olika sorter. Med hål för dränering förstås. – Tänk också på att ge gödning. I en kruka är näringen i ny planteringsjord slut eſt er 3–4 veckor. Välj ekologisk, gärna Krav-märkt gödning till sådant som ska ätas. På Lenas gård ger vinbärsbuskar och äppelträd lummig grönska. – Det är vansinne att det inte fi nns fl er fruktträd och bärbuskar på gårdar i stan! Ta upp frågan i din förening. Nu på hösten är det dessutom idealiskt att sätta träd och buskar. BUFFÉ 9 • 2 01 1 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40