Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 DILLKÖTT PÅ KTT PÅ KYCKLING Den söts
yrliga klassikern dillkött i en snabbare tappning. ÄGGAKAKA MED ÄPPLEN OCH FLÄSK Lite som ugnspannkaka fast fler ägg gör den fluffigt lyxig. Ä FÖR 4 PERSONER ca 400 g rimmat stekfläsk i skivor 2 dl vetemjöl 6 dl mjölk (3 %) 7 ägg 1 stort äpple smör salt, peppar rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, eller en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. 3.Vispa ihop mjöl, mjölk, 1 tsk Ä salt och 1 krm peppar till en slät smet. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten i formen. 4.Grädda 30–40 minuter, den ska stelna helt. 5. Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. 6.Stek fläsket knaprigt i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg i äpplena mot slutet och låt dem få lite färg. Servera äggakakan med fläsk, äppelklyftor och rårörda lingon. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre och byt smör mot mjölkfritt matfett. FÖR 4 PERSONER ca 500 g kycklinglårfilé 8 dl vatten 2 lagerblad 6 hela vitpepparkorn 2 morötter 300 g blomkål 1 ask sockerärter (150 g) 1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena) 1 dl vispgrädde 2 msk ättiksprit (12 %) 1 tsk socker 1 1/2 dl grovhackad dill salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp vatten, lagerblad, pepparkorn och 1 1/2 tsk salt i en stor kastrull. 2.Putsa kycklingen och skär i ca 3 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Låt småkoka ca 10 minuter under lock, tills kycklingen är färdig. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. 3.Skala och skär morötterna i grova bitar. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg grönsakerna i den varma kycklingbuljongen, börja med morötterna, koka ca 3 minuter, sedan blomkålen ca 3 minuter och sist sockerärterna ca 1 minut. 4.Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl kallt vatten. Vispa ner den i kastrullen med grönsakerna. Häll i grädden och låt koka 3–5 minuter. Rör då och då. 5. Tillsätt ättika, socker och kyckling. Låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 6. Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker. Servera gärna med kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. KNAPRIGT DESSERTTIPS BJÖRNBÄR MED HAVRESMUL En snabb vardagsdessert med knäckigt knapriga havregryn. FÖR 4 PERSONER. Fräs 1 dl havregryn med 2 msk rörsocker i 2 msk smör i en kastrull några minuter tills det fått lite färg. Rör då och då. Bred ut fraset på ett bakplåtspapper och låt svalna. Varva 2 dl björnbär (eller andra bär) och 2 dl matyoghurt (10 %) med havrefräset i 4 små glas. Servera genast! FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ren havre från Semper. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Fri från ägg. 26 BUFFÉ 9 • 2 01 1
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40