Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 TESTLAGAT September TEXT LINA WALLEN
TINSON RECEPT JACOB GRAY FOTO EVA HILDÉN SMITH SAMANTHA Mac’n’ cheese är ett av mina käraste smakminnen från när jag bodde i USA som barn, även om jag minns den som giſt igt orange i fär- gen. Så jag blev lite nervös – skulle den här leva upp till mina förväntningar? Gillade den annorlunda toppingen som gjorde gratängen speciell. Men jag är skeptisk till färdig ostsås, så jag provade också med en egen variant med västerbottensost. Godare! Plus för fräsch sallad. Betyg 3,3 »Gillade den annorlunda toppingen som gjorde gratängen speciell. « DET ÄR VI SOM ÄR TESTLAGARE I DETTA NUMMER: ANNA, SAMANTHA OCH DANIEL. Samantha gillade makaronigratängens knapriga pankotäcke. Läraren Anna gjorde storkok på lins- och kokossoppan, som gick hem hos de 20 eleverna. I grillfantasten Daniels händer hamnade bookmaker-toasten förstås snabbt i rökiga banor. MACARONI N’CHEESE MED PANKOCRUNCH OCH PINJENÖTTER Här används det japanska ströbrödet panko för att ge pastagratängen ett riktigt frasigt täcke. FÖR 4 PERSONER 300 g pasta, t ex penne 10 cm purjolök 1 förpackning färdig ostsås (4 dl) 1 dl vitt vin 150 g lagrad riven ost, t ex cheddar 1 dl panko, asiatiskt ströbröd, eller vanligt ströbröd 50 g pinjenötter 1 vitlöksklyfta 1/2 dl finhackad persilja rumsvarmt smör salt, nymalen svartpeppar 3,8 ANNA: Gott knaprigt täcke, men jag föredrar ändå makens Betyg hederliga stuvade makaroner. GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 3.Ansa och skär purjolöken i strimlor. Häll av pastan och blanda med den färdiga ostsåsen, vinet, den rivna osten och purjolöken. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 4.Häll i en smord ugnssäker form (ca 20 x 30 cm) eller i 4 smorda ugnssäkra portionsformar. 5. Rosta panko och pinjenötter gyllenbrunt i en stekpanna, rör då och då. Tillsätt pressad vitlök, persilja och 2 msk smör. Låt smöret smälta. Strö blandningen över pastan. 6.Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter, tills ytan är knaprig och fått fin färg. Servera med tomat- och haricots verts-salladen. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri pasta, kontrollera innehållet i ostsåsen, använd glutenfritt specialströbröd. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj äggfri pasta, kontrollera innehållet i ostsåsen och i vanligt ströbröd om sådant används. TOMAT- OCH HARICOTS VERTS-SALLAD Koka 150 g haricots verts mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Skala och finhacka 1 schalottenlök. Dela 250 g körsbärstomater i halvor. Häll av haricots vertsen och blanda med schalottenlök, tomater, 2 msk finhackad persilja, 2 msk olivolja och 1 msk vinäger. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Betyg 3,3 DANIEL: Bra vardagsrätt. Lätt att variera med till exempel bacon eller kycklingbitar i gratängen. BUFFÉ 9 • 2 01 1 29 Vegetarisk
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40