Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Gårdens favoriter LAXLASAGNE MED FET
AOST Fetaost blandas med keso, och lax med krossade tomater – sedan är det bara att varva. FÖR 4–6 PERSONER 400 g skinn- och benfri laxfilé 400 g fryst bladspenat 150 g fetaost 500 g keso 2 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater med örter (400 g) 1/2 dl vitt vin ca 9 lasagneplattor olja salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Tina spenaten enligt anvisning på förpackningen. Pressa ut vätskan ur spenaten. 3.Blanda spenaten med smulad fetaost, keso och pressad vitlök. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 4.Skär laxen i ca 2 cm stora bitar och blanda med krossade tomater, vitt vin och 1/2 tsk salt. 5. Lägg ut hälften av spenatröran i en oljad ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Varva sedan lasagneplattor och laxröra och avsluta med resten av spenatröran. 6.Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt stå och vila ca 10 minuter. Servera gärna med en tomatsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri keso. Ersätt fetaosten med laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt keso och fetaost med tofu. Gör äggfri: använd äggfri pasta. TJÄLKNÖL MED ROTFRUKTSGRATÄNG Direkt från frysen till ugnen. Tjälknölen blir saftig när den står länge i ugnen. Rivna morötter gör gratängen vackert gyllene. FÖR 4 PERSONER 1 fryst nötstek eller viltstek (ca 1 kg) LAG »Vi planerar middagarna utifrån vad som mognar i trädgården. Just nu frossar vi i äpplen och blomkål.« 1 liter vatten 1 dl salt 2 msk socker 10 vitpepparkorn 1 msk sambal oelek GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 75°C. 2.Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar. 3.Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C. 4. Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna. 5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. 6.Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor ROTFRUKTSGRATÄNG 500 g potatis 2 morötter 2 palsternackor 2 dl mjölk (3 %) 2 dl vispgrädde 1 msk konc kalvfond 2 vitlöksklyftor 2 msk hackad timjan eller 2 tsk torkad 2 dl riven parmesan smör, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka. 2.Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka. 3.Pressa i vitlöken och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter, rör då och då. 4.Sätt ugnen på 200°C. Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen. FÖR ALLA? Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. Fri från gluten. BUFFÉ 9 • 2 01 1 BUFF BUF F É 9 • 20 FF É9 9 • 2 0 11 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40