Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 10 PERFEKT MIDDAG 22 BUFFÉ 9 • 2 01
1 SMÅ RÄTTER PÅ RÖTTER Svartrot, persiljerot eller majrova. Nu fylls grönsaksdiskarna med höstens primörer. Våga prova en ny rotfrukt – Buffé guidar bland rötterna. AV ELLINOR JIDENIUS OCH LINA WALLENTINSON FOTO PEPE NILSSON PALSTERNACKSSOPPA MED CURRY Söt palsternacka och het curry är smaker som gillar varandra. FÖR 4 PERSONER: Skala och finhacka 1 gul lök. Skala och skär ca 800 g palsternacka i grova bitar. Fräs lök och palsternacka med 1/2–1 msk curry i 2 msk smör i en stor kastrull, 3–4 minuter. Häll på 1 liter vatten och 1/2 dl konc kycklingfond. Låt småkoka under lock tills palsternackan är mjuk, ca 15 minuter. Ta från värmen och mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten. Toppa med 140 g tärnat, knaperstekt bacon och hackad persilja. GRATÄNG MED SKOCKOR & SVAMP Förnya gratängtänket. Ljuvlig till en lammstek. FÖR 4 PERSONER: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 600 g jordärtskockor och 400 g potatis i skivor. Koka dem mjuka tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor i 2 dl vispgrädde och 2 dl mjölk. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt småkoka ca 15 minuter, rör då och då. Fräs ca 150 g svamp (skär ev i bitar om de är stora), t ex trattkantareller, tills all vätska kokat bort. Tillsätt 1 msk smör och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner svampen i koket. Häll blandningen i en smord ugnssäker form eller 4 portionsformar. Strö över 1 dl riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. PIGG VARDAGSSALLAD KÅLROTS- OCH MOROTSSALLAD MED APELSIN Fräsch råkost med massor av C-vitamin. FÖR 4 PERSONER: Skala och grovriv ca 300 g kålrot och 2 morötter. Ansa och skär 1 fänkål i tunna strimlor. Skala 1 apelsin med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Vispa ihop en dressing av 3 msk olivolja, 1 msk äppelcidervinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda grönsaksrivet och apelsinklyftorna med dressingen. GRÖN ÄRTSOPPA MED PEPPARROTSFRAICHE Tänk på att pepparroten kan variera i styrka. FÖR 4 PERSONER: Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt 1 påse frysta gröna ärter (600 g), 8 dl vatten och 2 msk konc kycklingfond. Låt koka ca 2 minuter. Ta från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Toppa soppan med 2–3 msk finriven pepparrot blandat med 1 1/2 dl crème fraiche och 100 g finstrimlad kallrökt lax.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40