Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Retrorätt fisk som passar när det sk
a vara lite festligt Gott på krogen, svårt att laga hemma, tycker många om fisk. Glöm det - här är fyra festgoda fiskrätter för både nybörjare och avancerade hemmakockar. Rätter som var mycket populära på 1980-talet och som känns riktigt retrorätt nu! AV SIV OCH KEY L NILSON -De t blir bara mos när jag steker fisk... - Räcker tre kvar t i ugnen för laxen? Frågorna dyker upp när allt fler vill lära sig laga fisk. Den som är van att steka en köttbi t gör kanske pä samma sätt nä r det ligger fisk i pannan, och da blir det katastrof. Fisk ska lagas både långsamt och snabbt. Värmen ska vara måttlig och tillagningstiden är ofta mycket kort. Tunna fiskfiléer ä r klara pa några minuter, tjocka laxfiléer brukar inte behöva mer än 15-20 minuter i 225°c för at t bli klar. Nä r fisken är klar ändra r köttet färg från at t se blank t och råt t ut till at t bli vitt och ogenomskinligt. För lång tid ger tor r eller sönderkok t fisk. Nä r man väl lärt sig knepet upptäcker man at t fisk ä r verklig snabbmat, särskilt den färska som inte behöver tinas . Färsk fisk finns idag i mänga bunker, och vara kalla vatten ger fisk av hög kvalitet. Helstekt fisk är mat med hög status run t Medelhavet. Hä r hemma ä r det fiskfilé som Buffé 3/2001 gäller, få klarar at t snyggt bena ur en fisk vid bordet. Benet kvar ger mer smak, men fina fiskfiléer ä r gott nog. Lax, piggvar, rödspätta , gös, fin torsk och den utsökta ab - borren - det finns mycket gott i fiskdisken. Vi har valt fyra recept med olika svårighetsgrad. Även nybörjaren klarar de stekta abborrfiléerna med kantareller och gräslökssmör. Paneringen till spättan kan användas också till andra flådda plattfiskar eller till filéer. Fisken blir lika trasig som läcker, och de strimlade rotsakerna till ser elegant ut. Den vackra fiskgrytan tar lite tid då vi använder räkskalen för at t koka en mustig fond, men de t är värt besväret och kan göras i förväg. Receptet är inte svårt även om det ta r lite tid vid spisen. Den eleganta fiskflätan ä r ett recept för den vane hemmakocken som gärna pysslar i köket - varför inte nä r matglada spisbröder samlas för at t bjuda sina spisrosor på en god middag. Bon appetit! PLATTFISK MED OST OCH ORTER Börja med tillbehören och servera fisken nystekt. FÖR 2 PERSONER 2 flådda rödspättor eller annan plattfisk salt matfett att steka i 2 dl ströbröd 4 msk finriven ost 1 msk vardera av finhackad dill, persilja och körvel eller salvia ca 1 dl vetemjöl 1 stort ägg TILLBEHÖR: 10 cm grönt från purjolöken 2 morötter 2 palsternackor ca 2 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finstrimla morötter och palsternackor, grövsta skivan i matberedaren kan användas. Purjolöken skärs för hand i tändstickslånga fina strimlor. Häll olivoljan i en kastrull och lägg i grönsakerna. Vänta med att ställa kastrullen på spisen. 2. Blanda ströbröd, ost och örtkryddor på ett bakpapper. Häll mjölet på en tallrik. Vispa upp ägget på en annan. 3. Salta fisken lätt. Vänd den i mjöl, ägg och ströbröd i nämnd ordning. Låt fisken vila i 10-20 minuter så fäster paneringen bättre. 4. Hetta upp grönsakerna i sin olja, och låt dem »svettas» under lock tills de är lagom mjuka. Salta lätt. 5. Stek fisken i enbart margarin eller blandat med lite rapsolja. Måttlig värme och inte för snålt med matfett när fisken är panerad. 6. Vänd fisken efter några minuter när undersidan är gyllengul. Servera den nystekta fisken med grönsaksstrimlorna som tillbehör. Tips! Om man vill ha rätten lite magrare använder man bara 2 dl grädde, gärna matlagnings-, och kokar inte ihop den, utan reder av den med lite maizena . För alla? Plattfisk med ost och örter innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till glutenfri: uteslut vetemjölet och vänd fisken i glutenfritt mjöl eller PO-fibrer och använd glutenfritt ströbröd. Mjölkfri: uteslut osten. Välj mjölkfritt ströbröd och stek i mjölkfritt margarin eller i olja. Äggfri: uteslut ägget till paneringen och använd ströbröd utan ägg. Tillaga fisken som abborrfiléerna. • 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40