Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 »För alla?« engagerar - många önskar
utökad allergibevakning FRESTA MED FISK I det här numret frestar vi med flera trevliga och lättlagade fiskrecept. Vi är många som skulle må väl av att äta betydligt mer fisk. Läsarna ger oss många synpunkter angående vår allergibevakning under rubriken »För alla?-. Många är nöjda och tacksamma för vår service - de allra flesta faktiskt. Men en del ä r tyvärr arga eller ledsna at t just deras allergi inte återfinns bland utbytestipsen. Det kan gälla allergier som orsakas av te x fisk, skaldjur, jordnötter, hasselnötter, mandel, soja, ärter, tomat , ost, glutama t eller önskemal om specialmat för diabetiker. Vi förstår at t alla drabbad e naturligtvis upplever att deras egna problem är de allra största. Av rent praktiska omständigheter ha r Med Z70 mil kust och 87 000 insjöar ha r vi e n rikt och varierat utbud i Sverige - över remtio olika sorters fisk och skaldjur at t välja mellan. Och vi uppskatta r de t hav och sjöar ger - men ända inte efter förtjänst. I snitt en gang i veckan ligger fisk pa middagstallriken. Det skulle gott kunna vara ett par gånger till! Tack vare nya förpackningsmetoder och snabb distribution kan vi köpa mänga olika sorters färsk fisk över hela landet. Och den »fyrkantiga« frysta torsken ha r fått sällskap av en hel rad lösfrysta fiskprodukter. Det är en produktutveckling som ligger i tiden med de krav vi nu har pa snabb - lagad mat. Hemma hos oss har det blivit flera söndagsmiddagar med styckfrysta laxportionsbitar pä en spegel av fisksås (som jag köper färdig fran butikens mejerikyl) och med snygg dekoration av haricots verts, körsbärstomat och citron. Och en stjälk av den färska krydda jag råka r ha hemma. En rätt som jag gärna återvände r till är familjens variant av bouillabaisse (bojjabä's) - fransk fisksoppa - som vi anrätta r med färsk fänkål, gröna ärte r och rikligt med saffran. Den har jag bjudit på mänga gånger när vi ska vara lite fler. Den går utmärkt at t göra dagen före och frysa om det blir något över. Som tilltugg till entrédrycken har vi da gärna ett stor t fat med grönsaker och dipp . Efteråt kan man unna sig en rejäl ostbricka eller smarrig paj eftersom maten före är så snal på fett. Det bruka r bli mycket uppskattat. Och nä r jag ändå står och lagar brukar jag göra så mycket att det blir ett soppmäl till. Ma n ska göra det enkelt för sig! Lisbeth Kohls Chef Konsument Kvalitet, ICA Handlarnas AB vi dock valt at t fokusera pa tre olika områ - den gluten, mjölk och ägg. Var och en stora och bekymmersamma allergier för den som drabbas och vilka kräver både kunskap och förståelse. Beklagligt nog har vi för närvarande inte möjlighet at t utöka vår service ytterligare. Däremo t finns planer pa at t återkomma med en del specialartiklar som belyser vissa allergier. Så ha tålamod och välkomna med ytterligare synpunkter som kan föra vart arbete framåt. Med vänlig hälsning Elisabeth Ekstrand Hemmingsson RENA NYTTIGHETER Fisk är verkligen nyttig mat, rik på vitaminer och mineraler , så därför rekommenderas vi att äta fisk ett par gånger i veckan. De magra sorterna, som torsk, plattfiskar och abborre, innehåller bara mellan 0,5 och 5 g fett per 100 g fiskkött. Rena slankdieten, med andra ord. De feta fiskarna, som sill, strömming, makrill, laxfiskar och äl, innehåller mellan 10 och 30 g fett per 100 g fiskkött. Men i de feta fiskarna finns det värdefullt fleromättat fett med A - och D-vitaminer, jod och selen, sä vi bör variera matsedeln med både mager och fet fisk. Tyvärr innehåller vissa insjöfiskar och feta ostkustfiskar förhöjda halter av miljöföroreningar. Därför bör vissa grupper vara försiktiga med att äta för mycket. Men de allra flesta av oss har ingen anledning att begränsa vär fiskkonsumtion utan i stället höja den. FIS K FÖ R ALL A Fisk och fiskprodukter som har låga halter av miljöföroreningar och som ALL A kan äta utan inskränkning: • all fisk fångad på västkusten och i öppna havet (stor hälleflundra undantagen) • torsk och plattfisk frän Östersjön • odlad fisk • produkte r som exempelvis fiskpinnar och sillkonserver fiskbullar, Kostråd till flickor och kvinnor i barnafödande ålder • avstå frän lever från torsk och lake • ä t gärna en gang i veckan, men inte mer, av abborre , gädda , gös, lake, al och stor hälleflundra • ä t gärna en gäng i månaden , men inte mer, av strömming/sill fran Östersjön och Bottniska viken, vildfangad lax och vildfangad öring frän Vänern , Östersjön och Bottniska viken eller vildfangad röding från Vättern. Råd till gravida kvinnor • ä t gärna en gång i månaden, men inte mer, av strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken, vildfangad lax och vildfangad öring frän Vänern, Östersjön och Bottniska viken eller vildfangad röding från Vättern • ä t inte abborre , gädda, gös, lake, äl och stor hälleflundra eller lever från torsk och lake. (Källa Livsmedelsverket) Lisbeth Kohls
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40