Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 FISKFLÄTA ISAFFRANSSAS Det gäller at
t vara lite stadig på handen när man ska skära fiskstrimlorna, annars är det inte svårt. FÖR 4 PERSONER ca 400 g laxfilé ca 400 g filé av piggvar eller sjötunga havssalt eller vanligt salt SÅS: 2 schalottenlökar, hackade 1 msk smör eller margarin 1 lagerblad 4 svartpepparkorn 1 krm timjan 21/2 dl vatten 11/2 dl vitt vin 11/2 msk hummerfond från flaska 1/2 g saffran 3 dl vispgrädde TILLBEHÖR: gurka, kryddkrasse, rosésallad, kokt vildris eller vanligt ris GÖR SÅ HÄR: 1. Skär fiskfiléerna i strimlor, ca 1 1/2 cm breda och 10-12 cm långa. Det behövs 16 strimlor av var fisk. Fläta 4 strimlor av var sort till ett galler, lägg dem på en skärbräda med bakpapper. Putsa med vass kniv så att kanterna blir jämna. Ställ brädan i kylen. 2. Fräs löken blank i smöret. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, timjan, vatten, vin och hummerfond. Koka utan lock i ca 20 minuter. 3. Sila av fonden. Häll tillbaka den i kastrullen, tillsätt saffran och koka ihop utan lock till 1 1/2-2 dl. 4. Koka under tiden ihop grädden till 2 dl i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan lock. Obs! Grädde kan brännas vid i bottnen. 5. Skär små fina bitar av gurkan och fräs dem knappt mjuka med 1 msk smör i en kastrull. 6. Vispa ihop saffransfonden med den hopkokta grädden. Låt såsen småkoka tills den är lagom tjock. Smaka av. 7. Bäst blir fiskflätan om den ångkokas. Sjud annars fisken i några deciliter lättsaltat vatten i en traktörpanna eller låg kastrull i några minuter tills den känns klar. Enklast är att sänka ner fisken med en bred stekspade - osthyveln kan ABBORRE MED KANTARELLER OCH GRASLOKSSMOR »Less is more« kan man säga om denna utsökta enkelhet. FÖR 2 PERSONER ca 300 g abborrfile ca 2 dl kantareller 1 -2 msk smör eller margarin att steka i salt också duga. 8. Lägg upp fisken på varma tallrikar och strö på lite salt. Droppa såsen runtom, lägg på gurkbitar och garnera med sallad och kryddkrasse. Servera med ris. RESTFEST Räkna med lite spillbitar när fisken strimlas. Krydda dem lätt med salt och svartpeppar, fräs dem hastigt i 1 msk margarin i en låg gryta. Sänk värmen, slå på en skvätt vitt vin om det finns kvar och späd med lite créme fraiche eller grädde. En näve finhackad dill över och man har en god rätt att servera över kokt ris. ströbröd ca 50 g smör 2 msk finhackad gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Fräs kantarellerna i lite matfett och ställ dem åt sidan. 2. Salta fiskfiléerna lätt, vänd dem i ströbröd och stek dem sakta med matfett i en panna på medelvärme - hellre mindre än mer. Räkna med ett par minuter på var sida, eller pröva när en steknål lätt går igenom. 3. Lägg upp fisken på varm tallrik, fräs hastigt upp kantareJlerna och lägg omkring. Hetta upp smöret och skeda det över fisken. Strö på gräslök och servera genast. Nykokt sparrispotatis är godast till. 15 •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40