Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Romantik Ett färgrikt bord dukar vi
med kronblad, vackra blommor, bast, vattenfärg och flytljus. I stället för duk sydde vi ihop tre kökshanddukar till löpare som vi placerade tvärs över bordet. Enkelt och minimalt med sömnad. Det är lätt att få den nyans man önskar eftersom det finns en uppsjö av roliga kökshanddukar. Runt servetten knöt vi en liten bukett pärlhyacinter. Tusenskönor, en syrenkvist eller kanske en vackert grönskande kvist är andra alternativ. Varje kuvert fick ett eget ljusarrangemang, där vi helt enkelt färgade vattnet med vattenfärg i samma nyans som den övriga dukningen, i vattnet placerades ett flytljus. Du kan också använda karamellfärg. Recept på mat som passar dukningen, se sidan 29. Undertallrik och skål från Indiska. Vit mattallrik från Matteus Stock. Glaset heter Boy och kommer från littala. Lila blomsterbast finns hos välsorterade blomsterhandlare eller i pappersbutiker. Kronblad kan du ta från alla blommor; rosor, gerbera eller någon blommande krukväxt är bra alternativ. Fråga i blomsterbutiken om de har lite utblommade rosor. Läckert dukat smakar mer Bara genom att ändra sättet att servera kan du ge en favoriträtt nytt liv. Här får du tips och recept på måltider som smakar lite extra genom läckra dukningar och uppläggningar. AV BITTE E:SON FORSBERG FOTO ANDERS NORSELL TERIYAKISPETT I PAKET Här har vi bakat in kycklingfiléer med smak av teriyakisås, och minimerar disken genom att servera dem på spett. Festen är given. Lådorna har vi gjort av tidningspapper från en asiatisk tidning. I den lilla lådan får spetten plats plus nudelsalladen toppad med en limesmakande aioli som vi serverar i ett vanligt dricksglas. FÖR 4 PERSONER 4 kycklingfiléer, ca 500 g 1 dl matlagningsyoghurt 1 dl teriyakisås 2 vitlöksklyftor 8-10 asiatiska vårrulleark eller tunt kavlad smördeg, om du inte får tag på vårrulledeg olja, sesamfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa filéerna och dela dem på mitten. Blanda samman yoghurt och teriyakisås och pressa i vitlök. Låt kycklingen marineras i det i minst 4 timmar. 2. Blötlägg 8-10 grillspett av trä. Sätt ugnen på 225°C. 3. Låt den marinerade kycklingen rinna av något och trä upp den på spetten. 4. Hetta upp lite olja i en panna och bryn spetten. Låt svalna. 5. Lägg vårrullearken plant och lägg ett spett på varje ark på diagonalen. 6. Vik samman till paket. Lägg paketen på bakplåtspappersklädda plåtar med skarven nedåt. 7. Pensla paketen med olja och strö över sesamfrön. Stek spetten mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med nudelsallad. För alla? Teriyakispett i paket innehåller gluten och mjölk. Kontrollera för säkerhets skull så att inte ägg förekommer i degen. NUDELSALLAD En enkel sallad som får asiatisk smak av sesamolja. Servera salladen i mellanstora dricksglas, och ät den med pinnar. Vill du göra det lite enklare för gästerna så klipp nudlarna i kortare bitar innan de blandas ner i salladen. FÖR 4 PERSONER ca 200 g äggnudlar 1 purjolök 1 liten bit ingefära 1 ask cocktailtomater 1 paprika, gärna orange 1 paket minimajs å 200 g 2-3 avokador juicen av 1 citron 11/2 msk sesamolja 1 - 2 msk soja 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar GÖR SÄ HÄR: 1. Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. 2. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla ingefäran fint. 3. Halvera tomaterna, kärna ur och strimla paprikan. Dela minimajsen i bitar. 4. Dela, kärna ur och skär avokadona i bitar, pressa citronjuice över. 5. Hetta upp sesamoljan och fräs purjolök, paprika, tomater och ingefäraTillsätt de kokta nudlarna och smaka av med soja. 6. Ta från värmen och vänd ner avokadon. Smaka av med salt och peppar. Servera i glas med pinnar och tex limeaioli. Den gör du på en god majonnäs som smaksätts med nypressad limejuice och en gnutta pressad vitlök. För alla? Nudelsallad innehåller gluten och ägg. Kontrollera för säkerhets skull så att inte mjölk förekommer i äggnudlarna. Fingermat Vi ordnar festen med enkel mat med asiatiskt tema, skippar disken och serverar plockmat som äts med pinnar/fingrarna Askarna är gjorda av tidningspapper. Klä en befintlig låda eller gör en mall först, lägga ut den plant på tidningspappret, klipp ut och vik därefter en ask. Då får du ta minst 3-4 lager tidningspapper för att få stadga i asken. Varje gäst får sin lilla ask med spett och sallad. Vita orkidéer är vackra som bordsdekorationer. Enkla duralexglas finns bland annat på Åhléns. Ätpinnarna kommer också från Åhléns. Servetterna i en vacker olivgrön ton heter Bas och kommer från Indiska. De rökfärgade glasen kommer från littala.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40