Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 FISKGRYTA MED SKALDJUR Fond av räksk
al ger mycket smak åt grytan. Många ingredienser, men inga konstigheter. FÖR 4- 5 PERSONER 400-500 g torskfilé 500 g räkor med skal ca 500 g kokta blåmusslor med skal, eller 1 burk stora musslor i vatten å 250 g ca 2 msk oliv- eller rapsolja 3 stora morötter 1 bit rotselleri, ca 150 g 1-2 fänkål 1 squash, ca 500 g 7-8 potatisar 2 fiskbuljongtärningar 2 vitlöksklyftor 1 tsk tomatpuré 1 tsk timjan 1/2 g saffran 6-7 dl vatten ev 1 dl vitt vin 1/2-1 krm kajennpeppar saft GÖR SÄ HÄR: 1. Skala räkorna och lägg i skalen i en gryta med olivoljan. Skala och finhacka 1 morot, 1/3 av rotselleri, 3 små potatisar, 1/2 fänkål och en av vitlöksklyftorna. 2. Fräs räkskalen i oljan på ganska hög värme i 5-10 minuter. Det luktar illa men blir gott. Lägg i de hackade grönsakerna, tomatpurén, timjan och en av buljongtärningarna. Häll på 5 dl av vattnet och koka under lock i ca 30 minuter. Passera sedan buljongen genom en sil. Detta kan göras i förväg. 3. Skala grönsakerna där det behövs. Skär alla i stora bitar, potatisen kan klyftas. Koka upp den silade buljongen. Tillsätt den andra buljongtärningen och vitlöksklyftan, saffran samt kajenn och salt efter smak. Häll i spadet om det är burkmusslor. Slå sist i resten av vattnet, 2 dl, eller byt hälften mot vitt vin. 4. Koka grönsakerna sakta i buljongen tills morötterna känns knappt klara, ta sedan upp dem. 5. Dela torskfiléerna i 8-10 cm breda bitar. Sjud några i sänder i buljongen ett par minuter tills de känns klara. Ta upp dem försiktigt, en bred stekspade är bra redskap. Hetta sist upp räkor och kokta musslor hastigt. 6. Arrangera den vackra grytan i ett djupt fat eller stor panna där alla ingredienser kommer till sin rätt. Hetta upp buljongen och slå den försiktigt över före servering. Grönt från fänkålen till garnering. Vitt bröd och ett gott vitt vin till. Musslor med skal Skrapa skalen noga under rinnande vatten tills de är rena. Kasta musslor som redan öppnat sig. Häll några deciliter vatten i bottnen av en kastrull, salta och lägg i musslorna. Koka kraftigt under lock ca 5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig. Kasta även musslor som inte öppnat sig vid kokningen och slå bort spadet. Lägg musslorna överst i grytan. Tips! Fond på räkskal kan man koka närhelst man har tid och lust. Skalen måste vara fräscha och lukta gott - spara dem inte till nästa dag. Färdig fond kan frysas och användas till såser eller fisksoppor. För alla? Fiskgryta med skaldjur innehåller inte gluten, ägg eller mjölk, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongtärningarna. Väj bröd till som passar vid ev allergi. Musslor med skal innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. För alla? Abborrfiléer med kantareller och gräslökssmör innehåller gluten och mjölk. Även ägg kan förekomma i ströbrödet. Ändra så här till glutenfri: uteslut det vanliga ströbrödet och använd i stället glutenfritt ströbröd, PO-fibrer, polenta (majsgryn) eller grov glutenfri mjölblandning. Mjölkfri: välj mjölkfritt ströbröd och mjölkfritt margarin eller olja. Äggfri: använd ströbröd utan ägg. För alla? Fiskfläta i saffranssås innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår, men ändra så här till mjölkfri: uteslut smör och använd i stället mjölkfritt margarin eller olja. Kontrollera innehållet i hummerfonden! Uteslut grädden i såsen och späd fonden med lite vin eller fiskbuljong tills den blir lagom i smak och styrka. Red ev skyn med lite majsstärkelse eller arrowrot, så att den blir lite simmig.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40