Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Mathias Dahlgren glömmer aldrig förs
ta besöket hos renägarna Arild och Laila Skaltje. Som minne har han ett ärr i högra handen. Men det var det värt, tycker Mathias, som här bjuder på renrätter. DEN UNDERBARA MATRESAN Snön föll i början av november, till Arild Skaltjes förtret. Denne same gillar faktiskt varken snö eller kyla. Men bor man strax utanför Gällivare får man finna sig i det. Laila Skaltje, även hon same, trivs desto bättre med kylan. Hon valde att återvända till Lappland efter många år i Danmark. Nu lever de i ett blått hus på vintern och i stuga och kåta på sommaren. Mathias Dahlgren är också 1 kossan träffa/ ftoe/ifanclsiaqet van vid kyla. Barndomen på en bondgård utanför Umeå rymde många kalla vintrar. Att han skulle bli kock var ganska självklart. Hela familjen Dahlgren är en matglad familj. -Jag tyckte det var så jäkla gott att äta, ja, jag har alltid varit matglad helt enkelt, konstaterar Mathias. När vi tillsammans med teveteamet hälsar på i familjen Skaltjes kök är skåp och hyllor välfyllda. Men så är Laila också en fullfjädrad värdinna. I början vill hon gärna hjälpa till med matlagningen, fast snart får Mathias ordna bäst han vill. Medan han hackar grönsaker pratar vi andra renkött. Det beskrivs som ett kött med mycket karaktär och väldigt mycket smak. Det är viktigt att inte koka eller steka sönder det eftersom det är extremt magert. Renfilé innehåller faktiskt endast 3 procent fett! Till renköttet passar det utmärkt med råvaror som rotfrukter och svamp. Mathias lagar gärna mat med influenser från Kalifornien. -Köt t och fisk är gott att grilla eller halstra. Jag ersätter ibland smör och grädde med kryddstarka oljor och smakrika buljonger. Om Mathias blev kock för att han älskade att äta gott, är han i dag kock för att han vill lära mer. Men han tror att man måste vara lite "galen" för att slita i ett kök år efter år. Hans motto är att en kock aldrig blir fullärd. Så det är klart att han är tvungen att prova på renskiljning när han får chansen. - Det var helt fantastiskt att stå mitt i renhjorden och arbeta en hel dag. Vi kastade lasso och hjälpte till så gott vi kunde. Det var kul ända tills jag fick ett horn i höger hand... Nå, handen klarade sig men det fick vara nog med renskiljning för den gången. Mathias hanterar kökskniven säkrare. Arild är inne och kollar matlagningen flera gånger. Nog är han lite imponerad av den här småtrulige kocken, som snusar och inte pratar i onödan. Ska han inte komma upp igen snart och fiska öring ?
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32