Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 SVÅRT ATT TA STÄLLNING V W V DIALOG
Skriv til l Dialog och tyc k til l elle r stäl l frågor . Adress : Buffé , Box 6630, 11384 Stockholm . Miljöbonus? Hej, vi är en miljömedveten familj som har frånsagt oss gratisreklam, därmed missar vi de priserbjudanden som finns i ICA-handlarnas veckoblad. Och det är säkert många med oss. Kan man då inte göra något extra för oss miljöivrare? Kan man identifiera oss som har ICA kundkort och som handlar miljömärkta varor? Vi som handlat ett visst antal t ex Skona- och Sundavaror skulle kunna fä en "miljöbonus"! Sheiia Galt Svar: Vi kan av integritetsskäl inte gå in och identifiera enskilda kunders köp. Vi hoppas att erbjudanden och information som du i fortsättningen kommer att få i tidningen Buffé ska bli en värdefull "bonus" för dig. Erbjudanden som kommer i "veckobladet" får du också tips om direkt i butiken, och i de flesta butiker kan du fråga efter ett exemplar. Jörgen Wennberg Försäljningsdircktör Dålig kycklingförpackning Tack för Dialog-spalten, där vi kundkortsinnehavare kan fa framföra vår mening! ICA vill framstå som ett miljömedvetet företag, men ICA-handlarnas bordskvckling följer inte den linjen. Kycklingen ligger fryst i en aluminiumform, som inte kan återanvändas. Det krävs mycket energi (och därmed miljöpåverkan) att framställa aluminium. Den använda formen tar också stor plats bland soporna. Det vore mycket bättre på flera sätt att förpacka kycklingSka vi ta ställning? Säga ja eller nej? Ibland hamnar vi i situationer där alla alternativ kan verka både rätt och fel. Det händer rätt ofta och gör att jag kan känna mig riktigt velig. Samtidigt inser jag att de frågor vi har att ta ställning till, särskilt på jobbet, inte är så enkla. • Låt mig ge ett exempel. Är det rätt eller fel att vi inom ICA Handlarnas AB tackar nej rill att ta in charkvaror, t ex skinka, kassler och korv, som har fosfat som tillsats? Det blev tillåtet i Sverige för cirka två sedan. Redan tidigare var fosfat accepterat för t ex smör och margarin, olika sopp- och såspulver, fiskprodukter och drycker. Fosfat tillsätts för att reglera surhet, konsistens och vattenhalt. Fosfater binder vatten och gör att t ex skinkan blir saftigare. Vi sa efter en hel del övervägande nej till att ta in charkvaror med fosfat därför att vi misstänkte att det skulle bidra till att slå ut bra kvalitetsprodukter till förmån för billighetsvarianter med lägre kvalitet och köttinnehåll. Många erfarna charktillverkare gav oss rätt. Andra, däribland en del livsmedelsforskare, tycker vi har fullständigt fel; Foto: Håkan Flank rätt använt är det en perfekt tillsats anser de. Nu finns det kassler, korvar och skinkor på marknaden med fosfat som säljs till svårslagna priser men med skiftande kvalitet. Det är inte lätt för våra handlare att stå emot... De ska också se till att priserna hålls nere. Borde vi då inte ändra oss? • Jo visst, om vi bara ser kortsiktigt till priset. • Nej, eftersom det finns ytterligare aspekter som gör att vi ska försöka undvika fosfat som livsmedelstillsats. Fosfor är nämligen ett livsnödvändigt ämne i alla levande celler och kan inte ersättas. Vi får i oss det fosfor vi behöver genom t ex mjölk, kött, fisk och olika sädesslag - oftast mer än vi behöver. Det kroppen inte kan ta upp går direkt ut. Fosfor är en ändlig naturresurs som vi under många år har grävt upp ur jordskorpan och som det nu är mycket ont om. Och den går absolut inte att ersätta. Det är bl a därför som man länge arbetat för att få bort fosfaterna i t ex tvättmedel. Inom det området har användningen minskat drastiskt under de senaste åren. Men såvitt man vet minskar inte utan snarare ökar användningen av fosfor som livsmedelstillsats. Av det skälet anser jag och flera av mina kollegor att vi ska fortsätta att vara restriktiva och även undersöka om det går att minska användningen inom andra livsmedel sgru pper. Vad tycker ni ? Lisbeth Kohls ICA Handlarnas AB 17193 Solna en i en plastpåse eller pappkartong. Då skulle man bara lägga över den i en ugnssäker form och sätta in ugn. Helena Östling, Hovas Svar: ja, aluminium är energikrävande vid utvinningen men samtidigt är det ett av de material som går allra bäst att återvinna utan att det blir sämre. Nu under våren startar insamling av aluminium och andra metallförpackningar i ett flertal kommuner för att 1997 vara utbyggd över hela landet - som för tidningar, glas och kartong. Då kan kycklingförpackningen återvinnas på ett smidigt sätt. När vi övervägt olika förpackningsalternativ har även kraven på bekvämlighet och önskemål om en "bordsfärdig" förpackning vägt tungt. Tankar på en plastpåse kommer säkerligen upp på nytt. Den blir dock svårare att materialåtervinna. Lisbeth Kohls Miljö- och konsumentansvarig
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32