Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 fortsättning Kreatörcn och den nya me
dhjälparen i det alpina landslaget heter Gert Klötzke. Han har lång erfarenhet av att laga nyttig mat för clitidrottare. Riktigt känd på det området blev han i och med boken "I nya spår" som han gjorde tillsammans med Gunde Svan; en elitidrottare som aldrig lämnade något åt slumpen. Mvcket energi som till största delen utgörs av kolhydrater är grundreceptet för den "vinnande' 3 maten. Men stora mängder ris och pasta blir lätt trist att äta, därför är såsen och grönsakerna ett mycket viktigt inslag, samt givetvis smaksättningen. Att maten är framtagen för clitidrottare hindrar inte att vi med normalt energibehov följer samma princip - utförsåkarnas VM-mat som vi här publicerar är omräknad till normala portioner. VM-maten är det första steget i en stor satsning på matkunskap och bättre kosthållning. Skidåkarna ska också lära sig att själva laga bra mat. Utbildningen sker på Loka Brunn, kurorten i Bergslagen som i dag är en modern konferensanläggning som satsar hårt på den moderna, nyttiga maten. Buffé var med på första träffen i provköket. För att ta pulsen på vad skidåkarna kunde fick de dela in sig i lag, blev tilldelade råvaror och sedan fick de tävla! TORSK MED LIME & INGEFÄRA FÖ R 2 PERSONE R 200 g torskfilé salt, peppar MARINAD : 2-3 cm färsk ingefara eller 2-3 tsk torkad 1 vitlöksklyfta Kristina Andersson visade sig tillhöra de vassaste i köket - också. Det uppskattades även av dem som inte var speciellt vana vid spis, matberedare och köksknivar. Bidragen bedömdes och fick riktigt bra smakvärden - men sammansättning av kolhydrater, fett och proteiner var inte helt rätt... När årets säsong är slut kommer skidåkarna att fa lära sig mer om matlagningens grunder samt att näringsberäkna maten - då kommer datorer till hjälp. Meningen är att var och en ska hitta sina favoriter som de ska samla i en receptpärm. » h dl soja saften av Vi lime eller VA citron 1 tsk honung WOK A D E GRÖNSAKER : 1 stor morot, ca 100 g 1 liten purjolök 1 rödlök 200 g broccoli 1 tsk olja salt, peppar TILLBEHÖR : 100 g ris (ca 1% dl) GÖ R SÅ HÄR : 1. Riv ingefäran. Pressa vitlöken. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. 2. Lägg fiskfiléerna i en liten form. Häll över marinaden. Låt marinera i upp till ett dygn i kyl. 3. Sätt ugnen på 200 x 0 . 4. Skala/ansa grönsakerna. Skiva moroten och purjon, klvfta löken, dela broccolin i små buketter. 5. Ge grönsakerna ett kort uppkok i lättsaltat vatten. Kyl under kallt vatten. 6. Ta upp fiskfiléerna ur marinaden. Lägg dem i en lätt smord ugnssäker form. Ställ in formen mitt i ugnen. Stek i ca i o minuter. Salta och peppra. 7. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Stek grönsakerna hastigt under omrörning. Salta och peppra. Servera med kokt ris. Tips ! Ln klick hot chilisås passar bra att krydda de wokade grönsakerna med. Fisken (och kycklingfiléerna, sid 7) kan marineras 20—30 minuter i ketjap manis (indonesisk sötaktig sojasås). Lite sambal oelek kan också användas till marineraden, den ger lite mer sting. Ylva Nowén näringsberäknar sin meny med datorns hjälp.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32