Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 RENROSTBIFF FÖ R 4 PERSONE R 600 g r
eninnanlår (alt nöt) 1 tsk salt Vt tsk grovmald vitpeppar smör till stekning SOCKERSTEK T FÄRSKPOTATIS : 600 g kokt färskpotatis, eller riktigt små potatisar 50 g smör till stekning 1 msk socker 1 msk grovhackad färsk rosmarin, eller 1 tsk torkad salt, vitpeppar VITLÖKSSENAP : 1 dl grovkornig skånsk senap 2 msk honung 1 vitlöksklyfta GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 150 0 . 2. Putsa köttet fritt från ev hinnor. Salta och peppra. 3. Bryn köttet runt om i smör. Sätt in stektermometer. Ugnsstek tills innertemperaturen är 60-70 0 , det tar ca 30 minuter. 4. Ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie eller smörpapper. Låt vila i 20 minuter. 5. Stek potatisen gyllenbrun i smöret. Tillsätt sockret och kryddorna. Sväng runt potatisen så att den får en sockerglaserad yta. 6. Blanda senap och honung. Pressa i vitlöksklyftan. 7. Skär rostbiffen i skivor. Servera med potatis och senap. Mathias kommentar: Bra vardagsmat om man har tid at t vänta på kötte t som laga r si g självt i ugnen . Passa r ocks å som bjudmat. Socker - stek t farskpotatis är en riktig höjdare! Mathias ser sugen ut, men just nu finns föga tid till resor och fritidsintressen. Det är tur att man kan åka hem till mamma ibland. Hemma hos henne finns alltid ett välfyllt kylskåp och så mjukkaka förstås. -Et t av mina tidigare matminnen är när mamma och mormor bakade i bagarstugan. Det var varmt, mjöligt och de bakade hela dagen. Jag fick nygräddad mjukkaka med smör och ost på... Familjen Skaltje lär komma ihåg Mathias mat också. Särskilt förtjust blev Arild i renrostbiffen med vitlökssenap. Han och Mathias har faktiskt mer gemensamt än renkött och fiske. Båda drömmer om sydligare breddgrader. Arild vill göra en resa till Frankrike, "för att se hur människorna därnere har det". Mathias siktar på en liten krog i ett varmare klimat, kanske i ett Medelhavsland. VLLTPYTT MED TIMJANSMAK FÖ R 4 PERSONE R 400 g reninnanlår 600 g kokt, kall skalad potatis 100 g finhackad gul lök smör till stekning salt, vitpeppar 4 msk plockad färsk timjan eller 1 tsk torkad 4 ägg 8 inlagda rödbetor GÖ R SÅ HÄR : 1. Putsa bort ev hinnor från köttet. Skär köttet i cm-stora bitar. Skär potatisen likadant. 2. Stek potatis och lök gyllenbrun på medelvärme i rikligt med smör. Salta och peppra. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper. 3. Bryn köttet runt om. Krydda. Ta upp och låt rinna av på papper. Blanda köttet med potatis och lök. Vänd ner timjanbladen. 4. Stek äggen. 5. Lägg upp pytten på varma tallrikar. Placera äggen ovanpå. Servera rödbetorna till. Mathias kommentar: Det är inte nödvändigt at t använda reninnanlår, annat viltkött passar också . En bra måndagsrätt med restköt t från helgen, som far lite extra piff av d e färska timjanbladen. •
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32