Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 After ski med kryddat vin 1 julnumre
t hade vi en artikel om pepparkakor som saknar peppar. Många har dock hittat recept där det förekommer peppar i kakorna. Ulla Björnänger i Kopparberg har vidarebefordrat detta recept ur boken "Den svenske kocken" från 1837: Små pepparkakor 2 1/2 tt Sirap kokas upp och röres till den blir svalnad. Sedan tillröres 3 tt Mjöl, 6 stycken vispade Ägg, 5 matskedar smält smör, 1 1/2 lod kluvna Pomeransskal, 3 1/4 lod Ingefära, 3 1/4 lod Peppar. När detta i tvennc timmar är med en slef arbetat, slås därtill 1 1/2 lod Potaska upplöst i litet Watten, omröres sakta, betäckes med Hvetemjöl och står öfVer natten, uttages sedan med vad mått man behagar. Alia som besökt Alperna, och för den delen de svenska fjällen också , är bekanta med after ski . Något värmande innan det bär iväg hem til l stugan , hotelle t etc . Gluhwein tillhör klassikerna på den här fronten . För den som vill bjuda på detta kryddade vin finns nu en färdigblandad variant. Den heter Snallerods Gluhwein (nr 7390 , 50:-) och är et t söt t vin med kryddighet och citruston . Inte så tokigt . Wallins plocksida Tre favoritöl Belgiska öl är ofta lite speciella. En del påminner mer om vin än om traditionell öl. Jag har många belgiska favoriter, här är tre av dem: • Chimay blå (1651, 26:80). En mvcket fyllig och karaktärsrik brygd som passar bra till en blodig köttbit. • Orval (1650, 19:80). Ett perfekt aperitiföl. Uppfriskande svrlighet och fin beska. • Lindemans Kriek (1555, 14:90). Långt ifrån ett vanligt öl. Det har en påtaglig karaktär av körsbärskärna. Friskt, sött och mvcket passande till en enkel dessert, också bra som sommarapcritif. Förädlad grillkyckling Björn Sandström i Malmö vill bjuda läsekretsen på följande recept på "kanongod" kyckling. Ris och toma t passar bra till, skriver Björn. • Stek 1/2 paket skivade, frvsta champinjoner (helst Tjäreborgs) med 3-4 hackade vitlöksklyftor i lite smör. Häll på 2 1/2 dl vispgrädde. Koka en kort stund. Salta och peppra. Plocka köttet av 1 grillad kyckling. Dela i mindre bitar. Lägg köttet i såsen och låt det bli varmt. Buffé Vi gjorde ett misstag när vi satte 20 januari som sista inlämningsdatum för Buffékrysset (julen -95). Därför har vi gjort en extra dragning så att alla får samma chans. Mors strömming Varsågoda och smaka på mor Ullas goda strömmingsrätt. Den får fint drag av pepparroten. Och mycket enklare kan det inte bli. Potatismos passar bra till . LÄTTLAGAD PEPPARROTSSTRÖ M MING FÖR 3-4 PERSONER 600 g rensad strömming 1 tsk salt 1 dl vispgrädde 1/2 dl ketchup 3 msk finriven pepparrot GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Klipp bort ev fenor. Salta strömmingarna lätt på köttsidan. Vik ihop dem: stjärt mot huvud. 3. Lägg de vikta strömmingarna trångt i en ugnssäker form. 4. Blanda grädde, ketchup och pepparrot. Häll detta över strömmingarna. Ugnslaga i 20 minuter. Bjud gärna med pepparrot och dill. / f r u Vinnare i Buffékrysset (julen -95/andra dragningen). l:a pris: Nina Hedman, Göteborg. 2-3:e pris: Lars-Olov Eriksson, Farsta. Carin Persson, Hälsö. 4-10:e pris: Iris Persson, Domsjö. Ingrid Hellström, Nälden. Victoria Axelsson, Katrineholm. Ulla Brita Olsson, Mjölby. Sigbritt Fridlund, Veinge. Regina Svensson, Mariestad. Leif Hyvönen, Robertsfors.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32