Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 A v J OSEPHIN E C AR R F OTO : P EP
E N ILSSO N Det började med två killar som hade ett popband ihop. Så småningom kom en stins och Kristianstads Centralstation in i bilden. På den rälsen är det. I dag svänger det om stationen! De flesta av landets järnvägsstationer är P ganska anonyma, men Centralstationen i Kristianstad är ett undantag. Här driver fyra killar, runt 30, krog sedan sju år. Ett besök på Godsfinkan lämnar få oberörda. Det är trångt, gemytligt, ofta fullsatt, galet, internationellt och spännande. Längs väggarna hänger allsköns samlarföremål, gråtande barn, konstiga plastmanicker, roliga affischer och I mvcket annat bjäfs. På skivtallriken snurrar inte sällan någon av krogens "oumbärliga" plattor av Barry White, Sparehead, Brand New Heavies eller deras egna julskiva. Historien om Godsfinkan startar med musik och och fortsätter likadant. -Jag och Stampe spelade i ett glättigt popband som hette Cykelreparatörerna. Det lät väl hellre än bra, berättar Claes Pettersson. Så småningom upplöstes bandet, men vänskapen bestod. Stampe Fredholm satsade på snickeri och Claes utbildade sig till kock. Men efter många år i andras kök ville han röra i sina egna grytor. Som av en slump dök en stins upp med ett intressant erbjudande. I stationshuset fanns nämligen en tom lokal på 44 kvadratmeter. Claes tvekade aldrig. Snart hade krögarna blivit fyra, maskiningenjören Bruce Brostedt och kocken Dan Bertram hoppade också på tåget. Det som började som ett anspråkslöst äventyr är i dag en etablerad restaurang. Totalt arbetar femton personer på "Finkan" som blivit en krog för både direktörer och mormödrar. Numera finns även en tillbyggd bar, även kallad G-punkten, som är Stampes skötebarn. Där spelas mycket jazzinfluerad hiphop och annat. Just D, Yngwie Malmsteen och Louise Hoffsten är några av artisterna som varit där. Men maten är fortfarande viktigast på Finkan. Det svenska skafferiet är basen, medan råvarorna kommer från hela världen. Japansk grön "pepparrot" franska ostar, thailändskt citrongräs, italiensk pasta och svenska fiskar - på Godsfinkan lagas världsmat. -Vi använder mycket marinader och buljonger, dessutom wokar vi en hel del, säger Dan, som tar hand om köket tillsammans med Claes. Båda gillar att laga god mat av enkla råvaror. Under hösten har de bland annat serverat "skogssej" kantarell- och cheddarinbakad sej, och "lax-balk" halstrad lax med svart jasminris och räkbul
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32