Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav NYÅR FÖRRÄTT FRITERAD POTATISKAKA MED ROM OCH SILVERLÖK 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 silverlök 2 msk färskpressad citronjuice 3 dl crème fraiche 80 g tångcaviar 3 msk finskuren gräslök salt, svartpeppar Friterad potatiskaka 75 g smör 900 g fast potatis neutral olja till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Friterad potatiskaka: Sätt ugnen på 175 °C. Bryn smöret. Skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda potatisen med det brynta smöret, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Klä en brödform med bakplåtspapper. Lägg potatisen i tunna lager i formen. Klipp ut ett bakplåtspapper som precis passar formen och lägg det ovanpå potatisen. Placera formen långt ner i ugnen och låt baka ca 1–1 ½ timme, tills potatisen är mjuk. Låt svalna. Lägg ytterligare en brödform ovanpå den bakade potatisen och lägg i något tungt i formen. Låt stå i press i kylen minst 2 timmar eller gärna över natten. 2. Skiva löken tunt och blanda med 1 krm salt och citronjuicen, låt stå 15 minuter. Skär potatiskakan i 6 bitar med en vass kniv. 3. Vid servering: Hetta upp oljan till 170 °C. Fritera potatiskakan i omgångar 3–5 minuter tills den är krispig och gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och salta. Toppa med löken, crème fraiche, rom och gräslök. Friterad potatiskaka - Det är viktigt att potatisskivorna är tunna, använd mandolin för bäst resultat. - Lägg gärna potatisskivorna i formen några i taget, det tar lite tid men tunna lager ger en fin och kompakt potatiskaka. - Skölj kniven i lite vatten innan du skär upp potatiskakan för finare bitar. - Se till att potatiskakan svalnat en aning innan du toppar med crème fraiche, för att undvika att den smälter. Om du vill ha en varm kaka kan du servera tillbehören vid sidan av. - När du kokar ihop reduktionen ska löken bli mjuk men inte få färg. - Använd gärna en smakrik vinäger, till exempel champagne vinäger. - Välj ett gott, torrt vitt vin. Kom ihåg att det inte ska vara ekfatslagrat. Julias nyårsmeny Frasigt friterad potatiskaka tillsammans med klassiska tillbehör blir en magisk inledning på nyårsmiddagen! Som varmrätt? En öppen lasagne som är lika elegant som smakrik. Öppen lasagne Beurre blanc - Koka lasagneplattorna precis innan servering, några i taget så de inte klibbar ihop. TIPS Det går lika bra att använda stenbits eller sikrom. 18 BUFFÉ #12/2023
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott