Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
NYÅR Torsk - Stek på skinnsidan i en het panna me
d lite olja och smör. - Det går bra att steka en yta på fisken i förväg och laga färdigt fisken i ugnen i 150 °C precis innan servering. - Tillaga fisken till en innertemperatur på 56 °C. TIPS Servera med potatispuré eller krispig fänkålssallad. VISSTE DU ATT... ... velouté är en klassisk fransk, ljus sås med buljong som grund? VARMRÄTT TORSKRYGG MED VELOUTÉ, MUSSLOR OCH KROSSADE ÄRTOR 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 6 bitar torskrygg à 150 g, gärna med skinn 2 krossade vitlöksklyftor 2 msk hackad timjan 2 dl färska örter t ex krasse och dill olja, smör salt, svartpeppar Blåmusselvelouté 1 kg blåmusslor 1 liten röd chili 3 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 selleristjälk 3 dl torrt vitt vin 5 dl vispgrädde 4 örtstjälkar t ex timjan och dill ½ –1 msk majsstärkelse Krossade ärtor 400 g tinade frysta ärtor ½ msk finrivet citronskal 2 msk hackad dill GÖR SÅ HÄR 1. Blåmusselvelouté: Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. Dela och kärna ur chilin. Skala lök och vitlök. Fin21 BUFFÉ #12/2023 hacka chili, lök, vitlök och selleri. Fräs chili, lök, vitlök och selleri i 2 msk olja i en kastrull tills det mjuknat. Tillsätt vinet och låt koka upp. Lägg ner musslorna, skaka runt och lägg på ett lock. Låt koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 minuter. Lyft upp musslorna med en hålslev. Tillsätt grädde, örtstjälkar och låt koka ca 5 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Sila genom en finmaskig sil. Plocka ur musslorna ur skalet. 2. Blanda 1 dl salt och 2 liter vatten tills saltet löses upp. Lägg ner torskryggen. Låt rimma 30 minuter. Lyft upp och låt rinna av. Spola med kallt vatten och lägg i kylen om fisken inte ska tillagas på en gång. 3. Krossade ärtor: Koka upp ärtorna i en kastrull med lite vatten och häll av. Mixa snabbt ihop med citronskal och dill och smaka av med salt och peppar. 4. Vid servering: Hetta upp en stor stekpanna med 2 msk olja och 3 msk smör. Lägg ner vitlök, timjan och torsken med skinnsidan neråt. Stek tills skinnsidan får en fin färg 2–3 minuter. Vänd och stek ytterligare ca 5 minuter på medelvärme eller tills innertemperaturen är 56 °C. Värm ärtorna. Koka upp såsen. Fördela de krossade ärtorna på tallrikar, lägg på torsken och musslorna. Toppa med såsen och örter.
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott