Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
RÅVARA I FOKUS SEMIFREDDO MED APELSIN 10–12 BITAR
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 stora ägg 1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl strösocker 250 g mascarpone 1 msk finrivet apelsinskal 2 msk färskpressad apelsinjuice 3 dl vispgrädde 2 msk apelsinlikör 100 g hackad mörk choklad GÖR SÅ HÄR 1. Separera äggen och lägg gulor i en bunke och vitor i en annan. Vispa äggulorna pösiga med vaniljsocker och ½ dl socker. Tillsätt mascarpone, apelsinskal och -juice och vispa till en slät kräm. Allt du vill veta om citrusfrukter Hur förvaras citrusfrukter bäst? Citrusfrukter med tjockt skal, exempelvis citron eller apelsin, är mindre känsliga för uttorkning och tål därför att förvaras i rumstemperatur. Citrusfrukter med tunt skal däremot, som lime eller satsumas, förvaras bäst svalt, gärna i nedre delen av kylskåpet. Varför är citrusfrukter syrliga? Den främsta anledningen till citrusfrukternas syrlighet är den höga koncentrationen av citronsyra och askorbin syra, alltså Cvitamin. En enda apelsin innehåller tillräckligt mycket C vitamin för att täcka en vuxen människas dagliga behov. Hur många arter består citrussläktet av? Den syrliga citrusfamiljen består av cirka 25 arter, varav de flesta är korsningar och återkorsningar av några få ursprungsarter som exempelvis den stora pompelmusen, småcitrus och suckatcitron – även kallad äkta citron. Vad ger blodapelsinen dess röda färg? Blodapelsinens saftiga fruktkött får sin läckra färg från antocyanin som är en reaktion av odlingsförhållanden med kraftiga temperaturskillnader. Om du är ute efter riktigt blodiga apelsiner ska du därför hålla utkik efter de som är odlade i slutt ningarna av den sicilianska vulkanen Etna. Där är dagarna härligt ljumma, men nätterna bitande kalla. Vad innebär småcitrus? Småcitrus är precis vad det låter som: en samling extra söta citrussorter med små frukter och mjukt skal. Hit hör favoriter som clementin, mandarin, satsuma och tangerin. 30 BUFFÉ #12/2023 2. Vispa vitorna med resten av sockret till en fast maräng. Vispa grädden fast. Vänd först ner grädden i mascarponekrämen och sedan vitorna tillsammans med apelsinlikören. Häll i en brödform som rymmer ca 1 ½ liter och frys minst 6 timmar. 3. Ta fram semifreddon ca 20 minuter före servering. Toppa med hackad choklad och gärna apelsinskal. 1. Botten: Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen fint, gärna i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut i 10 stycken muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Sänk temperaturen i ugnen till 150 °C. 2. Rör ihop äggulor, kondenserad mjölk, limeskal och -juice. Fördela smeten i formarna. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Ställ i kylen minst 3 timmar före servering. 3. Ta ur pajerna ur formarna och toppa med grädde och limeskal. MINI KEY LIME PIES 10 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 5 äggulor 1 burk sötad kondenserad mjölk 400 g 2 msk finrivet limeskal 1 dl färskpressad limejuice vispad grädde och finrivet limeskal att toppa med Botten 50 g smör 100 g digestivekex GÖR SÅ HÄR
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott