Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
NYÅR VARMRÄTT OXFILÉ MED FRITERAD KLYFTPOTATIS OC
H RÖDVINSSKY 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 250 g broccoli 250 g brysselkål 900 g oxfilé i bit 4 krossade vitlöksklyftor 4 stjälkar timjan rapsolja, smör salt, flingsalt, svartpeppar Friterad klyftpotatis 1,2 kg stora mjöliga potatisar neutral olja till fritering Rödvinssky 1 schalottenlök 2 msk konc kalvfond 5 dl rött vin 3 stjälkar timjan ev majsstärkelse GÖR SÅ HÄR 1. Friterad klyftpotatis: Skär potatisen i stora klyftor och skölj noga. Koka potatisen ca 5 minuter tills den precis börjar bli mjuk, den ska inte vara helt mjuk. Häll av, lägg på ett galler och ställ i kylen 1 timme. Hetta upp oljan till 130 °C och fritera potatisen ca 5 minuter. Lägg på gallret och låt svalna. Ställ i kylen minst 30 minuter. 2. Dela broccolin i buketter och skiva stammen tunt. Koka i saltat vatten 1 minut. Spola med kallt vatten. Skär bort roten från brysselkålen och plocka bladen. 3. Rödvinssky: Skala och skär löken i bitar. Fräs i en kastrull i 1 msk olja tills den mjuknar lite. Tillsätt fond, 5 dl vatten, vin, timjan och 2 krm peppar, låt koka tills 3 dl återstår. Sila och smaka av med salt, red ev med lite majsstärkelse utblandat med vatten. 4. Sätt ugnen på 125 °C. Krydda köttet med 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Stek i 2 msk smör och 2 msk olja på hög värme med hälften av vitlöken och timjanen tills det får färg runtom. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 55–57 °C för medium, 58–65 °C för medium well och 70 °C för well done. Låt vila 10 minuter. 5. Vid servering: Hetta upp oljan till 180 °C och fritera potatisen tills den är gyllene. Lyft upp, låt rinna av på hushålls papper och salta. Stek broccoli och bryssel kål i 2 msk smör och 1 msk olja med resten av vitlöken och timjanen ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar. Värm såsen och vispa ner 2 msk smör. Skär upp köttet. Lägg upp kött, klyftpotatis och kål och ringla över skyn. ERIK VIDEGÅRD BOR: Stockholm GÖR: Krögare, kokboksförfattare och TVkock AKTUELL MED: En egen vinserie, kokboken Mat & Musik, gästspel runtom i Sverige och Nyhetsmorgon på TV4 SÅ FIRAR JAG NYÅR: Med en god flaska champagne och ett dussin ostron. 23 BUFFÉ #12/2023 Foto Simon Bajada
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott