Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott
REKLAM OCH NYHETER FRÅN ICA välj svenskt kött 26
år gammal och sedan barnsben med en dröm om att jobba med lantbruk. Vi har träffat Hampus Axelsson, den unga bonden som driver H.Axelssons Lantbruk utanför Hässleholm. Hur började din karriär inom jordbruk? – Jag växte inte upp på en gård men har alltid haft ett brinnande intresse för lantbruk. En dag på våren 2018 fick jag höra talas om ett par i grannbyn som ville sälja sin gård och verksamhet med inriktning på nötköttsproduktion, jag blev direkt intresserad och ringde upp. Våren 2019 tog jag över hela gården, djuren och maskinerna. Med åren har jag även börjat arrendera granngården för att kunna växa ytterligare. Idag har vi ungefär 350 djur, 200 hektar åkermark och 80 hektar betesmark. Hur jobbar ni hos er? – I det vardagliga arbetet kan dagarna se väldigt olika ut beroende på säsong men en sak tummar vi aldrig på: djuren är alltid prio ett oavsett hur bråttom det är med något annat. På gården odlar vi också vall, alltså gräs, till korna samt hästhö, majs, korn och rågvete som vi fodrar ungdjuren med. Varför är det viktigt att välja svenskt kött? – Jag tycker det är viktigt att välja svenskt kött då vi är otroligt duktiga på att hålla nere antibiotikabehandlingarna på våra djur och har betydligt strängare djurskyddslagar än andra länder. Sedan har svenskt kött lägre påverkan på klimatet än mycket annat kött och bidrar till den biologiska mångfalden och de öppna landskapen. Det krävs också att konsumenter handlar svenskt kött för att vi bönder ska kunna fortsätta vår verksamhet. Vad ska man tänka på när man väljer kött? – Ryggbiff, entrecôte, lövbiff och oxfilé. Det finns många olika styckningsdetaljer som alla är fantastiska på sitt sätt. Våga variera dig – prova gärna nya detaljer och välj inte samma varje gång. 37 BUFFÉ #12/2023 Drygt 90 % av det kött som säljs i våra ICAbutiker är svenskt. På ICA är vi stolta över vårt samarbete med lantbrukare och matproducenter i hela landet. När du väljer svensk och lokalproducerad mat, så hjälper du till att skapa förutsättningar för en god morgondag. HAMPUS AXELSSON BOR: Vankiva GÖR: Lantbrukare BÄSTA STYCKDETALJEN: Oxfilé SÅ ÄTER JAG DET HELST: Medium med potatisgratäng, bearnaisesås och baconlindad sparris. Foto Lisa Wikstrand