Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
NYÅR VARMRÄTT ÖPPEN LASAGNE MED SVAMP, KÅL OCH BE
URRE BLANC 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 700 g svamp t ex kantareller, kastanjechampinjoner eller portabello 1 liten purjolök 1 vitlöksklyfta 250 g ricotta 1 dl riven parmesan eller Gruyère 200 g svartkål 1 msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 12 lasagneplattor smör salt, svartpeppar Beurre blanc 1 schalottenlök 1 dl torrt vitt vin 1 msk champagne eller vitvinsvinäger 250 g rumsvarmt smör i tärningar GÖR SÅ HÄR 1. Beurre blanc: Skala och finhacka löken. Lägg lök, vin och vinäger i en kastrull och koka upp. Låt koka ihop tills 2–3 msk återstår. Ställ åt sidan. 2. Ansa svampen och dela i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken noga. Skala vitlöken. Hacka purjolöken och vitlöken. Stek svampen i en stor stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt 3 msk smör och låt steka tills svampen får lite färg. Tillsätt purjolök och vitlök och stek ytterligare några minuter. Blanda med ricotta och ost. Smaka av med salt och peppar. Riv kålen i mindre bitar. 3. Vid servering: Stek kålen i 2 msk smör några minuter tills den mjuknar och blanda ner citronskal och -juice och 2 krm salt. Värm svampfyllningen. Koka upp beurre blanc-reduktionen och vispa ner smöret i omgångar på medelvärme. Ta från värmen och smaka av med salt. Koka lasagneplattorna i saltat vatten, några i taget så de inte klibbar ihop, tills de mjuknar ca 3 minuter. Häll av. Lägg två lasagneplattor på varje tallrik. Fördela svamp- och ricottablandningen på plattorna och vik ihop. Toppa med kålen, beurre blanc och gärna extra riven ost. JULIA TUVESSON BOR: Malmö GÖR: Kokboksförfattare och matinspiratör på @tuvessonskan AKTUELL MED: Kokboken Tomat Tomat SÅ FIRAR JAG NYÅR: Sällskapsspel, bubbel och plockmat. Troligtvis något friterat! Missa inte tävlingen om Julias bok Tomat Tomat på sidan 39! 19 BUFFÉ #12/2023 Foto Miriam Preis
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott