Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
NYÅR Malins nyårsmeny Denna nyårsmeny går i havet
s tecken. Till förrätt serveras lyxiga pilgrimsmusslor på en bädd av morotskräm. Därefter – perfekt tillagad torsk med musslor och söta ärtor. Pilgrimsmusslor MALIN SÖDERSTRÖM BOR: Stockholm GÖR: Kock och krögare AKTUELL MED: Restaurangerna Moderna Museet, The Fishery och Systrarna Söderström i Sund SÅ FIRAR JAG NYÅR: I vinterlandskap FÖRRÄTT PILGRIMSMUSSLOR MED MOROTSKRÄM OCH -SALLAD 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 12–18 pilgrimsmusslor eller kammusslor 2 msk japansk soja 2 dl plockade örter t ex koriander och dill rapsolja, smör salt Rostad morotskräm 300 g morötter 50 g smör 1 dl crème fraiche 1 tsk sriracha 1 msk färskpressad citronjuice Morotssallad 200 g morötter 1 msk fisksås 1 msk färskpressad citronjuice ½ tsk chiliflakes eller sriracha 1 msk honung ½ msk färsk riven ingefära ½ riven vitlöksklyfta GÖR SÅ HÄR 1. Rostad morotskräm: Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär morötterna i tunna skivor, blanda med 2 msk olja och lägg i en form. Rosta i mitten av ugnen 20–30 minuter tills de är mjuka. Bryn smöret. Mixa de rostade morötterna med det brynta smöret, crème fraiche, sriracha och citronjuice. Smaka av med salt. 2. Morotssallad: Skala och strimla morötterna. Blanda övriga ingredienser till en dressing. 3. Vid servering: Värm morotskrämen. Blanda de strimlade morötterna med dressingen. Torka musslorna torra på en bit hushållspapper. Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja och 3 msk smör. Stek musslorna i omgångar 20–30 sekunder per sida. Skeda över smöret under stekning, tillsätt sojan och fortsätt ösa. Fördela morotskrämen på tallrikarna och lägg på pilgrimsmusslor. Toppa med morotssalladen och örter. Skeda ev över lite av sojasmöret från stekpannan. - Se till att musslorna är torra innan de steks genom att först låta dem ligga på lite hushållspapper. - Stek i omgångar och lägg de stekta musslorna åt sidan i en ugnsform eller på ett fat så att de inte ligger trångt och fortsätter tillagas efter stekning. - Lägg ner alla stekta musslor i stekpannan en kort stund innan servering. 20 BUFFÉ #12/2023 Foto Magnus Skoglöf
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott