AKTUELLT: ALKOHOLFRITT PÅ MENYN BARTIPS Bäst i la
ndet Mitt i Stockholm, gömd i en källare bakom en fiktiv blomsterhandel, ligger Sveriges bästa cocktailbar. Åtminstone om man ska tro jurymedlemmar bakom Bartenders’ Choice Awards, Gulddraken och World's 50 Best Bars. Och nog ska man det. För på Lucy's Flower Shop fullkomligt blomstrar kreativiteten hos bartendrarna, oavsett om det är en cocktail med eller utan alkohol som ska komponeras. Här kommer smakerna först och alkoholen sedan. Nyfiken på hur Sveriges bästa alkoholfria cocktail smakar? Bege dig till Birger Jarlsgatan 20 och beställ en Birch and raspberry eller Agave and carrot. ”Det finns så många goda anledningar till att jag gillar alkoholfritt, men främst handlar det om smak.” – Alexandra Holm, som driver Instagramkontot @nollkommafem Hej Richard, hur fick du upp ögonen för alkoholfria drinkar? – När vi väntade vårt första barn blev alkoholfritt ett RICHARD MAN Dryckesinnovatören Richard Man är sommelier och bartender med en civilingenjörsexamen i kemiteknik. Efter mer än 25 år som verksam i bar- och restaurangbranschen började han jobba med alkoholfritt i olika sammanhang, något som resulterat i boken Alkoholfritt till maten, produktutveckling och dryckesprovningar. 8 BUFFÉ #12/2023 faktum. Då blev det tydligt för mig hur mycket utvecklingspotential det fanns inom alkoholfri dryck och jag ville vara med och höja dess status. Varför tror du att alkoholfritt har fått ett uppsving? – Dessutom har intresset för cocktails i hemmen ökat rejält sedan pandemin, både med och utan alkohol. Samtidigt är vi måna om vår hälsa och medvetna om att det vi äter och dricker påverkar hur vi mår. Många är väldigt intresserade av både mat och dryck. När vi inte vill eller kan dricka alkohol är det många gånger festligare med en alkoholfri cocktail än en läsk eller juice. Vilka missuppfattningar finns det om alkoholfritt? – Det finns fortfarande en förväntan att en bra alkoholfri dryck ska smaka likadant som en alkoholhaltig motsvarighet. Man ser inte de olika produkterna för vad de är – olika dryckeskategorier med olika kvaliteter. Vad ska man tänka på när man gör alkoholfria drinkar hemma? – En bra start är att utgå från surt, sött och något som adderar smak. Surt kan till exempel vara citron, grapefrukt eller syrliga bärjuicer. Sött kan till exempel vara sockerlag, honung eller agavesirap. Något som adderar smak kan vara en krydda, ört eller juice från frukt eller bär. Vill du toppa drinken för fräschör så kan du till exempel välja sodavatten, mousserande vin, ginger beer, sparkling tea eller kombucha. Och snåla inte med isen! Foto Bohman+Sjöstrand Foto Gustav Kaiser Trendsamtalet
Buffé GRÖN ÄRTRISOTTO Låt ärtorna från frysen sätt
a smak och färg på en krämig risotto.
Buffé FRITERAD POTATISKAKA Potatiskakan blir en el
egant inledning på nyårsafton – extra billig med tångcav
Buffé CITRUSGINO Den klassiska dessertfavoriten gi
no i en vintertappning – med enbart citrus som bas! Gott